Aktuális

Rakétazseni tervezte Mr. Piano száguldó zongorát

L. B.

Létrehozva: 2017.03.23.

Nem mindennapi szakmát választott Vágó János, azaz Mr. Piano. Guruló zongorájával zenélve járja az országot, sok embernek okozva ezzel örömet.

– A feleségemmel mi voltunk az elsők, akik 1999-ben utcafesztivált tartottunk az országban. Akkoriban rengeteget léptünk fel külföldön, ahol az egyik alkalommal megláttam egy hasonló guruló zongorát. Négy éve megcsináltam a sajátomat, tavaly nyár óta pedig már főállásban Mr. Piano vagyok – mondta a Borsnak János, aki fellépett már esküvőn, opera-, és gulyásfesztiválon, de „játszott” a debreceni virágkarneválon is.

– Fontos, hogy amikor gurul, a hangszeren nem lehet játszani, a dalok mindig egy beépített magnóról szólalnak meg. Mindent én találtam ki rajta, csak az elektronikát tervezte egy rakétatűzszerész ismerősöm. Alapvetően nyolc kilométerrel tudott haladni, de kicsit lebutítottam a nyomaték miatt, így akár a ta­tai várba is képes felmenni ve­lem. Van rajta egy biztonsági fékpedál, de alapvetően gombokkal irányítom – meséli a népzenész. A rendkívüli ritkaságból mindössze három van a világon, a ma­gyar példányt még a pesti királyi udvari hangszergyárban készítették, 1884-ben.

– Az autósok mindig nagyon imádják, az utakon is mehetek vele. Index nincs, de világítás van rajta. Nemrég egy szabadtéri zongorakoncertre rendeltek, ahol csak a helyszínen derült ki, hogy játszanom kellene. Érdekes volt, mert zongorázni nem tudok, de a koncert nem maradhatott el, így rögtönöztem egy bemutatót – tette hozzá nevetve. Jánosnak nagy tervei vannak. Egy újabb kreatív guruló tárgyat szeretne készíteni jövőre. Akik kíváncsiak a látványos produkcióra, május elsején utazzanak Debrecenbe!  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek