Növények depresszió ellen

Növények depresszió ellen

kert
PUBLIKÁLÁS: 2017. március 30. 13:00
Tartósan rossz a kedve? Nyomottnak, kedvetlennek érzi magát, akkor lehet, hogy az étrendjében van a hiba. Bizo- nyos növényekkel ugyanis hatékonyan küzdhet a depresszió ellen.
Bors

Fodros kel

A klinikai depresszióval diagnosztizált emberek között nagyon sok a magnéziumhiányos. A fodros kelben viszont rengeteg a magnézium, ami fontos ahhoz, hogy az agyban megfelelően menjenek végbe az energiát biztosító biokémiai reakciók.

Koktél- paradicsom

Antioxidáns és gyulladásgátló hatású, mivel a paradicsomban sok a likopin. Ez az anyag a héjban található, éppen ezért a legjobb, ha koktél-vagy cseresznyeparadicsomot eszünk, így fogyasztjuk ugyanis a legtöbb héjat.

Fekete szemű bab

Szakértők szerint a folsav szerepet játszik a dopamin és a szerotonin termelődésében. Már- pedig a fekete szemű bab folsavban rendkívül gazdag. – Ezeknek a hormonoknak a hiányában pedig sokkal feledékenyebbek, érzékenyebbek vagyunk, könnyebben dühbe gurulunk, és kevesebbet alszunk.

Kamilla

Sok benne a quercitin, ami nyugtató hatású – nem véletlen, hogy már a kamillatea illatának belélegzésétől nyugodtabbnak érezzük magunkat. Párologtathatjuk is a főzetét, de teaként fogyasztva is jótékony hatású.

Oreganó

Minél többet fogyasztja, annál jobb az esélye, hogy legyűri a  depressziót, a kimerültséget és levertséget. A benne található savfélék ugyanis ezekkel sikerrel veszik fel a harcot.

Lila burgonya

Jódban is gazdag, ami segít stabilizálni a pajzsmirigy hormonjait, melyek ha nincsenek a megfelelő értéken, okozhatnak rosszkedvet. Az ilyen fajtájú krumpliban található antioxidánsok segítenek csökkenteni azokat a sejtszintű gyulladásos folyamatokat, amelyek többek között a rossz hangulatért is felelősek.

Cukkini a kedvencem

– Igyekszem nagyon tudatosan táplálkozni – mondja Kocsis Korinna modell, szépségkirálynő. – Reggelire müzlit eszem, napközben igyekszem sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani. Kedvencem a cukkini, a répa, a paradicsom és az avokádó. De a kelkáposztát inkább kerülöm. Szedek táplálékkiegészítőket is, mindez hozzájárul a jó közérzetemhez. Viszont megfigyeltem, hogy ha kicsit elengedem magam, például egy ünnepen, zsírosabb, cukrosabb ételeket eszem, az megviseli a szervezetem. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.