Aktuális

Négyszer durvább nukleáris katasztrófa derült ki, mint Csernobil

Bors

Létrehozva: 2017.03.26.

<p>Egy újonnan előkerült titkos jelentés szerint az oroszok egy olyan nukleáris katasztrófát titkoltak el a hidegháború ideje alatt, ami négyszer rosszabb volt, mint Csernobil. </p>

Forrás: Wikipedia

Az 50 években Kazahsztánban történt egy nukleáris katasztrófa. Több, mint 600 ember került kórházba és 100 ezer ember egészségére volt hatással a detonáció. A sugárfertőzések száma négyszer több volt, mint Csernobilban. Sőt néhány gyerek a mai napig valamilyen születési rendelleneséggel születik miatta – írta a New Scientist alapján a Mirror.

Ezek után 1956 augusztusában történt szintén Kazahsztánban térségében a Szemipalatyinszkiban, ahol szovjet nukleáris fegyverekkel kísérleteztek, a nukleáris csapdék pedig elárasztotta a mindössze 160 kilóméterre fekvő iparvárost Oskement. 

Egy beszámoló szerint az esetet kivizsgáló tudósokat csak hónapokkal később küldte a régióba Moszkva. De a kutatások ennek ellenére később is tovább folytak, anélkül, hogy a katasztrófáról beszéltek volna a külvilágnak vagy az érintetteknek.

Egy hónappal a robbanás után, 1956 szeptemberében még mindig a Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság által megadott határérték százszorosát mérték Oskemenben. 

A most feltárt titkos jelentés rámutat, hogy a tudósok tisztában voltak a katasztrófával és annak mértékével, de a jelek szerint nem törődtek vele. A nukleáris tragédia, mint utóbb kiderült egész Kelet-Európát érintette.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek