Aktuális

Sosem látott magyar apja után nyomoz Luis Flores

BLN

2017. január 12. csütörtök 10:30

1956-ban disszidált az Egyesült Államokba, majd egy spanyol nővel esett szerelembe Árkosi József. Fiuk született, aki sohasem láthatta az apját, de 48 évesen is elszántan keresi.

Néhány megsárgult régi fotója maradt csak édesapjáról Luis Floresnek. A 48 éves férfi soha életében nem találkozott apjával, emléke sincs róla. Édesanyja sokáig őrizte a titkot egykori kedvese személyazonosságáról. Elmúlt öt évét Luis mégis arra áldozta, amíg bármi remény mutatkozik a találkozásra, megtalálja a férfit, akit Árkosi József néven ismer.

– Houstonban születtem és nőttem fel. Később mondta anyukám, mikor már felnőttem, hogy az apukám magyar. De nincs a születési anyakönyvi kivonatomon, mert anyukám ezt titokban tartotta. Az utóbbi öt évben már folyamatosan kerestem őt – írja Facebook-oldalán, melyet kifejezetten azért hozott létre, hogy apja fel tudja venni vele a kapcsolatot. Luis ezért Árkosi Lajosként regisztrált az oldalon, de saját magáról nem közölt fotót, csak az apjáról.

– Az egyetlen dolog, amit anyukám adott, ezek a képek és egy körülbelüli nevet, melyet így mondott: „Joseph Arkroski”. Más magyarok azt mondják, valójában „Jozsef Arkosi” vagy „Jozsef Arkoske” lehet – magyarázza Luis. Apja 1956 táján érkezett az Államokba, több mint egy évtizedig Houstonban élt, de a 70-es évek elejére nyoma veszett. Luis halvány fogódzója, hogy Árkosi József december   8-án született, de az évet nem sikerült felderítenie. A családfakutatás során még rábukkant egy New Yorkban élő unokahúgára DNS-vizsgálat után. Az ő apja szintén 56-ban érkezett az országba. De lányának nem sokat árult el magyar rokonairól, 1980-ban pedig, anélkül, hogy feltárta volna a családi múltat, meghalt. Luis az édesanyját sem tudja bevonni a kutatásba, 2005-ben elvesztette.   

További cikkek

Gyilkosság

Hat családtagjával végzett a vérfertőző lelkész

Tragédia

„Olyan hívást kaptam, amit egyetlen szülő sem akar” – zokogta az apuka, aki elvesztette a gyermekét

Ez is érdekelhet

vg.hu

Jövő nyáron már nem kuna kell a horvátországi nyaraláshoz

origo.hu

Ki is a szocialista Bangóné Borbély Ildikó, aki diplomát hamisíthatott magának?

origo.hu

Jövőre jöhetnek a Wi-Fi 7-es eszközök

vg.hu

Több száz embert kellett evakuálni a kaliforniai erdőtűz miatt

ripost.hu

Eljegyezték Hosszú Katinkát, íme az első fotó a lánykérésről - Fotó

origo.hu

Amerikainak gondolt kolbásszal küzdött a vendégekért a Kádár-diktatúra furcsa gyorsétterme, a City Grill

ripost.hu

Fergeteges lesz a lovaglópóz ettől a pikáns trükktől

origo.hu

Átrepült egy ember a 80-nal hajtó buszon, az utasok reakciója felülmúlhatatlan volt