Aktuális

Megdöbbentette a diplomatákat Csiszár kinevezése

M. R.

Létrehozva: 2017.01.27.

Értetlenül áll a magyar diplomácia: főkonzulnak nevezték ki az eddig csak médiaszerepléseivel kitűnt ­Csiszár Jenőt.

Forrás: Czerkl Gábor

Idén ősztől főkonzul lesz az észak-olaszországi Milánóban Csiszár Jenő – írta meg a Magyar Nemzet. Csiszár a 90-es években az Apukám világa nevű rádióműsorral – amelyet káromkodásaival, botrányos beszólásaival tett ismertté – és a Heti Hetessel sztárrá vált Csiszárnak semmilyen külügyi tapasztalata nincs.

Pedig Balázs Péter volt külügyminiszter szerint a konzuli feladatokhoz ez elengedhetetlen. 

– A konzul a magyar állampolgárok külföldi érdekvédelmével foglalkozik, amelybe tartozhat egy elveszett útlevél vagy örökösödési ügy is. Ez jogászi, közigazgatási jellegű munka. Egy főkonzul ezen felül diplomáciai feladatokat is ellát egy adott térségben. Ez felér egy távoli, kisebb ország nagyköveti rangjával – mondta a volt miniszter, aki szerint főkonzulnak olyan embert szoktak kinevezni, aki már legalább 1-2-szer dolgozott külszolgálatban és beosztott diplomataként végigjárta a ranglétrát. A helyismeret és a nyelvtudás alapfeltétel, de nem elegendő.

– Egy tapasztalatlan kívülálló teljesen a beosztottjaira lesz utalva. A külügy nem játékszer, hogy ismerősöket, haverokat pozícióba juttassunk vagy kiküldjünk nyaralni. Az olaszok tudni fogják, hogy diplomata helyett csak egy jó kapcsolatokkal bíró hazai hírességet küldtünk – tette hozzá Balázs Péter. Csiszár a 2000-es években egy ideig Olaszországban élt, ami a kormány szerint bőven elég. 

Az üzleti és médiavilágban jártas, széles kapcsolati tőkével rendelkezik, így teljesen alkalmas arra, hogy segítsen a külgazdasági eredmények javításában – válaszolta a Borsnak a külügy.

Kapcsolódó jegyzetünket itt találja.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek