Ha rossz a kedve, harapjon egy chilibe!

Ha rossz a kedve, harapjon egy chilibe!

energia
PUBLIKÁLÁS: 2017. január 25. 11:00
A hosszú tél, a hideg szürke napok nem tesznek jót a hangulatunknak. Ráadásul a szervezetünknek sokkal több energiára van szüksége, hogy megküzdjön a tartós mínuszokkal.
Anry Soós Éva

Bizonyos ételek egyértelműen befolyásolják hangulatunkat, a bennük lévő aminosavakból ugyanis az emésztés során agyi, idegi ingerületátvivő anyagok keletkeznek.

Chili: örömet okoz

Jó tudni, hogy a testmozgás hatására a szervezetben természetes fájdalomcsillapító anyag, endorfin képződik, aminek serkentéséhez egyes csípős fűszerek, így a chili és az erős paprika is hozzájárul. Emellett a kávéban, kólában, teában, csokiban található koffein is csökkentheti a fejfájást, de túlzott mennyiségben ezek hangulatingadozást, álmatlanságot válthatnak ki. A fejfájást egyébként sokszor egyetlen pohár víz is enyhítheti, ha ugyanis valaki nem iszik eleget, a vérkeringés rosszabb lesz, így nem jut elég oxigén az agyba.

Hús: segíti a jó alvást

Ilyen aminosav például a húsokban, tejben, tojásban és szójában található triptofán, amiből az egészséges alváshoz, a depresszió megelőzéséhez nélkülözhetetlen szerotonin, vagyis boldogsághormon képződik. Ahhoz azonban, hogy ez az átalakulás zavartalanul megtörténjen, cinktartalmú élelmiszereket, például hüvelyeseket vagy olajos magvakat is kell fogyasztani.

Hal: fájdalmat csillapít

Bizonyos élelmiszereknek fájdalomcsillapító hatása is van, a bennük lévő Omega–3 zsírsavakból ugyanis a szervezetben gyulladáscsökkentő anyagok képződnek. A mélytengeri halak, mint a makréla, hering, szardínia, lazac, tonhal és az édesvízi busa, valamint a lenmag-, dió- és repceolaj rendszeres fogyasztása a gyulladással járó krónikus, reumás fájdalmakat enyhítheti. Aki krónikus fájdalommal küzd, annak legalább heti két alkalommal kellene ennie halfélét, ám ha nem szereti a vízi állatokat, választhatja az Omega–3 zsírsav kapszulát.

Bogyók: fejfájás ellen

A málnában, szederben, szőlőben, ribizliben, egresben, eperben és áfonyában is a fájdalomcsillapító hatású, az aszpirinhez hasonló vegyületek, szalicilátok, valamint antioxidánsok találhatók. Ezek rendszeres fogyasztása enyhe fejfájás, krónikus ízületi fájdalom esetén javíthat az állapoton.

Tipp:

Az élelmiszerek nem helyettesítik a gyógyszereket, ha komolyabb betegségekről van szó. De a változatos, kiegyensúlyozott étrend részeként azonban hozzájárulnak közérzetünk javulásához, az enyhébb fájdalmak enyhítéséhez. Érdemes ezért rendszeresen fogyasztani belőlük. Az idénygyümölcsöket akár kisebb adagokban le is fagyasztjuk, így egész évben fogyaszthatjuk őket!

Cukor: gyors boldogság

Sokat szidják, sőt az egészséges életmód legelszántabb forradalmárjai szerint a cukor az egészségünk legfőbb ellensége. Viszont tény, hogy a boldogsághormonszintünk emelkedését segíti, méghozzá elég gyorsan, mivel hamar felszívódik. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezentúl nagykanállal kellene ennünk a kristálycukrot, de ne felejtsük el azokat az élelmiszereket, amik természetes módon tartalmaznak cukrot, mint például a gyümölcsök. Akinek viszont gond van a cukrával, jobb ha óvatosan fogyaszt ezekből. Cukorbetegeknek a banán, a szőlő és a görögdinnye például kifejezetten tilos.

Keserű csoki: feldob

A minimum ötvenszázalékos kakaótartalmú, főként keserű csokoládék a bennük lévő fenil-etilamin miatt szintén hozzásegíthetnek a jó hangulathoz. (Élénkítőszerek és fogyasztó táplálékkiegészítők alapanyagaként is használják.) Gyakori fogyasztását azonban nem javasolják a dietetikusok, magas cukortartalmuknak köszönhetően fogkárosító hatásuk lehet, és energiatartalmuk miatt elhízáshoz vezet a rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztás, de főétkezések után egy-egy kockával ez is megengedett.  

Gabonák: megnyugtatnak

A B6-vitamint sokszor az orvos is recept-re írja fel, ha úgy ítéli meg, hogy idegrendszerünk egy kis nyugtatásra szorul. De az olyan keményítőben gazdag élelmiszerek, mint például teljes kiőrlésű gabonafélék, tészták, a barna rizs, a burgonya és a teljes kiörlésű kenyér is nagy mennyiségben tartalmazza. A búzacsírában, a zabpehelyben, a májban, a banánban, a halakban is nagy mennyiségben megtalálható, érdemes tehát ezeket is rendszeresen fogyasztani. 

Babakoromtól eszem csípőset

– Félig indiai származású vagyok, ezért édesapám már kicsi koromban megismertetett a csípős ízekkel – meséli Singh Viki énekesnő.
– A barátainak büszkélkedett velem, hogy magában eszem a chili paprikát. A mai napig imádom ezeket az ízeket, minél erősebb, annál jobb. A barátaimnak sokszor már a könnye folyik a fogásoktól, amikor én még mindig nevetve eszem. A keserű ízeket nem szeretem annyira, de például a chilis étcsoki nagy kedvencem, dupla boldogság, ha azt ehetek.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.