Aktuális

Borzalmas családi tragédiákat okozott a veronai buszbaleset

Bors

Létrehozva: 2017.01.23.

Még sok időnek el kell telnie, hogy a veronai tömegszerencsétlenség sokkjából felocsúdjunk, ma az egész ország az áldozatokra emlékezik. A gyász a tragédia érintettjeit nem ismerők szemébe is könnyeket csal, az elhunytak hozzátartozóiban pedig sosem gyógyuló sebet hagy a trauma.

A kormány a péntek éjszaka Verona közelében történt buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére a mai napot nemzeti gyásznappá nyilvánította. Magyarország lobogóját az Országház előtt ünnepélyes keretek között, ka­tonai tiszteletadással vonják fel, majd félárbocra eresztik.

A középületekre gyászlobogót függesztenek ki, Magyarország lobogóját és az európait is félárbocra eresztik.

Csak a szülők élték túl

A Szinyei Merse Pál Gimnázium testnevelő tanára, Vígh György igazi emberi nagyságról és hő­sies bátorságról tett tanúbizonyságot a tragédia pillanataiban. A tanár a családjával indult a franciaországi sítáborba, felesége, 31 éves fia és 18 esztendős lánya is a buszon utazott. Az ütközés után nem törődött saját épségével, nem törődött a testét égető lángokkal, egyetlen cél lebegett előtte: minél több embert kimenteni. Példáját a felesége, Erika is kö­vette, segített a férjének, közben lélekszakadva próbálta megmenteni a fiát, Balázst és lányát, Laurát. A lány a busz székei közé szorult, és amikor a lángok felcsaptak, Erika már nem láthatta többé, a tűz minden utat elzárt.

Az apát és az anyát a veronai kórházba vitték, amikor a tanár magához tért, már tudta, hogy a lányukat elvesztették. De még élt a remény: hátha Balázs megmenekült. A kórházban azonban szembesülniük kellett a szörnyű valósággal: fiuk sincs többé.

Balázst a Fradi jégkorongszakosztálya is gyászolja. Az utánpótláscsapat egykori kapusától, a jóképű, örökké vidám, tehetséges fiatalembertől megható sorokkal búcsúzik egyesülete: „álmodtunk egy öregkort, csodásat és szépet, de a kegyetlen halál mindent összetépett”.

Édesanyjával halt meg

A sítúra valamennyi résztve­vő­je rajongott a sportért. Így a sió­foki karatés, V. Balázs is. A 16 éves fiatalember alig egy hó­nappal ezelőtt még az előkelő 8. helyen végzett a shinkyokushin karate Európa-bajnokságon. Balázs az édesanyjával, Enikővel utazott el a franciaországi kirándulásra – egyikük sem tér haza többé.

A szépreményű diákra így emlékezik a siófoki Baross középiskola: „Balázs, az életvidám, mosolygós, kedves diákunk másodéves informatika szakos tanulója volt iskolánknak. Példakép volt ő: a legjobb ba­rát, kiváló osztálytárs, okos tanítvány, nagy sportreménység, aki alig egy hónappal ezelőtt vette át az Iskolánk büszkesége elismerő ok­levelet a shinkyokushin karate Európa-bajnokságon elért 8. helyezéséért. Fiatal diákunk elvesztése mindannyiunknak megrendítette a lelkét, nincsenek szavaink a fájdalmunk kifejezésére.”

Igazi példakép volt

A buszon utazó pedagógusok közül Antal Köz Béla történelemtanár is igazi hősként viselkedett, mielőtt elragadta a ha­lál. Egyik volt diákja azt meséli, hogy mindig vidám embernek ismerte, aki „együtt dobogott az osztályával és igazi példaképnek számított”. Történelmet és filozófiát tanított a Szinyei Merse Gimnáziumban, de dolgozott a Terézvárosi Kéttannyelvű Gimnáziumban is, ahol szintén kedvelték diákjai. A férfi igazolt floorballjátékos volt, március 3-án ünnepelte volna 41. születésnapját. A diákkal akkor beszélgettünk, amikor gyertyát gyújtott volt tanára emlékére. Azt mondta: tartja a kapcsolatot a Veronában lévő túlélőkkel, tőlük tudja, hogy Antal Köz Béla többször is visszament a diákokért, „ez a tette is annyira jellemző rá”.

Isten veled, Tomi!

A 16 éves Sz. Tamás szíve a futballért dobogott. A fiatalember emlékére a Rákosmenti TK szervezett gyertyagyújtást tegnap a klub Péceli úti sporttelepén, ahol több mint százan jelentek meg. Köztük Tamás nagypapája, aki sírva beszélt unokájáról. Az egyesület megrendülve tu­datta a gyászhírt: „Mély fájdalommal tudatjuk, hogy veszteség érte a Rákosmenti TK családját! A Verona közelében kigyulladt autóbuszban utazott egykori utánpótlás-labdarúgónk, Sz. Ta­más is, aki a baleset következtében életét vesztette. Arra kérünk mindenkit, aki ismerte őt, együtt játszott vele vagy szeretné leróni a kegyeletét Tamás emléke előtt, gyújtson velünk egy gyertyát!”

Egy másik tehetséges futballistát is gyászolnak, S. Bo­tond a Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub reménysége volt. Alighanem őt személyesen is ismerhette a sajtótájékoztatóján láthatóan elérzékenyült Szijjártó Péter külügyminiszter, hiszen egy négy évvel ezelőtti labdarúgókupán közös képen is szerepelnek az akkor még szintén a Kinizsiben játszó politikussal. Szijjártó Péter csak annyit mondott: igen, beszéltem a családdal, de maradjunk ennyiben. 

Gréta sem élte túl

A Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulója volt E. Gréta is, ő szintén a buszon vesztette életét. Gréta lánytestvérének közösségi oldalát ellepték az együtt érző üzenetek. A gyönyörű lány imádta a síelést, Facebook-oldala tanúsága szerint korábban is részt vett már sítáborban, volt, hogy családtagjaival ment a téli kirándulásra. 

A 16 halálos áldozattal járó veronai buszbalesetről szóló cikkeinket itt érik el.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16756333_auto_resized.jpg
origo.hu

Széttárt lábakkal, meztelen combokkal fotózták a Nagy Ő szexi csábítóját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22782_resized.jpg?avcount=1702172115
origo.hu

Bugyiban, melltartóban simogatja magát David Hasselhoff hatalmas mellű lánya - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16756066_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nem hagyja magát Károly: nem enged fia érzelmi zsarolásának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16755196_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Belpolitikai kereszttűzben Macron az Orbánnal való találkozása után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16754688_auto_resized.png
metropol.hu

Rossi kincsre lelhet, a Bundesligából lenne magyar válogatott a 17 éves focista

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16755873_auto_resized.jpg
vg.hu

Scholz: ha mások visszalépnek, Németország még több segélyt küld Ukrajnának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22783_resized.jpg?avcount=1702172115
origo.hu

Meztelen melleit mutogatja az online pornózásból élő szexi focistanő - galéria (18+)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16755198_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Így lesz tökéletes a bejgli: a nagyi titkos hozzávalója kell hozzá

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16755259_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Az életét kapta tőlem ajándékba!" - vitát szított az anya, aki csak az egyik gyerekének ad karácsonyi ajándékot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22690_resized.jpg?avcount=1702172115
mandiner.hu

A fiatalok pénzügyi forradalma - okos döntésektől a gazdag jövőig

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16754531_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ezt jósolja Európa főboszorkánya az év hátralévő részére az egyes csillagjegyeknek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22728_resized.jpg?avcount=1702172115
life.hu

Fontos nyomelem, amely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/12/CVuCNEX8feAzxv-CrpbS5F41996WAUL1zHpfBtWcCPI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI3YWY0OTg3NmYyZTQwMWFiMjI5Yjc4MWMwMDllNGFj.jpg
Búcsú

"Klaudia a csillagok közé költözött"– különleges emléket állított csillagász feleségének Ferenc

https://cdn.borsonline.hu/2023/12/b67KSytqLry-pGJmXPnMEqaoRZ4MyC-IbMn9ZqZN4CY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzhkZDUwZTI1ZDhmMTQ4ZWM4ZDdkZDJiZDZkYzA1MDIx.jpg
Lángok

„Nem bírtam végignézni, ahogy az életem megsemmisül” - porig égett egy kétgyermekes család háza