Aktuális

Csonka csalá­­­dban is lehet teljes a karácsony

Bors

Létrehozva: 2016.12.19.

Forrás: Thinkstock

Végre együtt a família: kicsik és nagyok, ifjak és idősebbek, rég nem látott, távol élő családtagok is egy asztalhoz ülhetnek karácsonykor. A filmekben legalábbis ezt az idilli képet látjuk, a valóságban viszont mintha egyre több széthullott család próbálna valami elfogadhatót vagy éppen hadszínteret teremteni az ünnepből. Dr. Domján Mihály csa­ládterapeuta négy tanácsot ajánl az elvált szülőknek a tökéletes karácsonyért.

Felkészülni, vigyázz, kész!

Azért, mert elváltunk, s a másik félnek ítélték a gyerekeket, még nem kell lélekben fekete karácsonyra készülnünk. Ahelyett, hogy várnánk a csodát, cselekedjünk! Az ünnep értelmét ugyanis nekünk kell meglelnünk és felépítenünk. Koncentráljunk önmagunkra és a saját örömére teremtsünk ünnepi hangulatot az otthonunkban zenével, fával, illattal, dekorációval! Fogadjuk el, hogy a válásért részben mi magunk is felelősek vagyunk, ugyanakkor vegyük észre a dolgok jó oldalát! Például azt, hogy nem kell egy olyan embert kerülgetnünk, akinek a jelenléte gyengít bennünket. 

Gyerekkel vagyok!

Az elváltak nagy dilemmája, hogy az ünnepek idején kinél legyenek a gyerekek. Ráadásul a karácsony az egyik, ha nem a legfontosabb időszak az évben, éppen ezért igenis félre kell tenni a másik iránti esetleges ellenszenvet, haragot és gyűlöletet, s a kölykök érdekeit szem előtt tartva folytassunk közös megbeszélést. Már csak azért is, mert a válás nem az ő felelősségük. A legigazságosabb, ha december 24-én az egyik félnél ebédelnek, majd a másiknál vacsoráznak, s onnan csak de­cember 26-án reggel térnek vissza. A kiindulópontot minden évben lehet váltogatni.

Titeket kérlek karácsonyra!

Hatéves korig működik a gyerekekben az önvád: magukat hibáztatják azért, mert a szüleik elváltak. Az anya és apa összehozására irányuló kísérletek viszont még tovább tarthatnak. Megoldást az jelenthet, ha a gyermeknek, korának megfelelő módon elmagyarázzuk a válás indokait és következményeit, hangsúlyozva, hogy anyu mindig anyu marad, apu pedig apu, nem kell közülünk és a szeretetünk közül választania. A gyerek, szüleivel való közös karácsonyozási vágyainak teret lehet adni, ha a felek érzelmileg már elengedték egymást. Ellenkező esetben viszont mindez megnehezítheti a lelki elválást és felesleges hiú reményeket táplál.

Jobban szeretlek!

Sok elvált szülő lehetőséget látva az ünnepben, igyekszik minél értékesebb aján­dékokkal bizonyítani a csemetéjének, mennyivel jobban szereti a másik gondviselőnél. Értelmetlen és veszélyes is egy ilyen versengésbe belemenni. A szeretet nem pénzkérdés. Meghittséggel és kreatív, személyre szabott meglepetésekkel, pél­dául közös karácsonyi dekorációval vagy ünnepi sütikészítéssel sokkal jobban szolgáljuk a gyermekeinket, mint drá­ga, de nem feltétlenül értékes portékákkal.

Segít az érzelmi intelligencia

Zsidró Tamás tavaly vált el a feleségétől, s azt mondja: ők múlt évben is együtt karácsonyoztak. – Három gyermekünk van, s mindkettőnk számára fontos, hogy ők a lehető legkevésbé sérüljenek a válásunk során, ami valójában csak a kettőnk dolga. A karácsony este az év egyik legfontosabb estéje, s ha az elvált felek nem rontották el egymás életét, nem tapostak durván egymásba, akkor ez érzelmi intelligenciával igenis megoldható.

Összeállította: Balajti Péter

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27617_resized.jpg?avcount=1714491018
origo.hu

Ilyen büntetésre számíthat a bőnyi diáklány, aki megkéselte osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27608_resized.jpg?avcount=1714491018
origo.hu

Kósa L. Adolf gyerekei még soha nem találkoztak egymással

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176222_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan fordulat: az Európai Tanács elnöke kiállt Magyarország mellett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172724_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174794_auto_resized.png
hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27606_resized.jpg?avcount=1714491018
origo.hu

Sokan felháborodtak a T. Danny koncertjén történt durva jelenet miatt - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175794_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gyors és pénztárcabarát menü a május 1-jei ünnepnapra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714491018
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171871_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/UL9p8243BFBLYd8_1fRo__mKaGXX_p_vy_shxYXAuWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MzMDBkNzg5YzE2OTRkOTM4NzBjNjhhMTEyY2EzOGNj.jpg
Késelés

„Ne haragudjatok rám, anya” – pár percre magához tért a kórházban a bőnyi késelés áldozata – videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/uxQvw7TGI-KAxyvgCfP9PVDIrA87uxZXA3rw2xw3tTg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiZDAxMGM4YmU5YjRjZmJhNmQ0NjRiNzUzOTdiN2I5.jpg
Baleset

Gázolás történt Budapesten, busz alá szorult egy ember