Aktuális

Halált okozhat a horkolás

Bors

2016. november 26. szombat 13:30

Nem csak zavaró, de akár halálos is lehet a horkolás. Kiváltó okai közt súlyos betegség is lehet. Amennyiben ezt időben felismerik, akkor hatékonyan lehet kezelni. Nézzük, mi válthatja ki a horkolást, és mit lehet tenni ellene!

Forrás: Thinkstock

1. Légzéskimaradás

Ez a legveszélyesebb valamennyi betegség közül. Az alvási apnoénak is nevezett probléma akkor alakul ki, ha a garat hátsó részén található izmok elernyednek. Emiatt a légutak beszűkülnek, de gyakran el is záródnak, így a légzés egy pillanatra abbamarad, ez pedig csökkenti a vér oxigénszintjét. Az agy ilyenkor reagál a kimaradásra, és felébreszti az alvót. Egy-egy éjszaka alatt többször is megtörténik ez.

Az ebben szenvedő betegnél tartós lesz a kialvatlanság, a napközbeni feszültség, a szorongás, a hangulatzavar, a fejfájás. Növeli a szív- és az érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét, megnő a kamrai ritmuszavar, a szívmegállás és az agyvérzés kockázata is.

Kezelése: alapos kivizsgálást igényel. Aki ebben érintett, annak fel kell keresnie egy alváscentrumot, ahol megállapítják a baj súlyosságát. Szükség esetén a továbbiakban éjszakánként egy maszkkal ellátott készüléket kell használnia, ami folyamatosan levegőt juttat a légutakba. További megoldás lehet még egyéb, szájba helyezhető protézis, illetve a műtét. 

2. Genetikai okok

Gyakran genetikai oka van a horkolásnak: öröklött adottság, hogy a felső légúti szövetek izomtónusa nem elég erős. Ezen horkolóknak azonban jó hír, hogy egy kifejezetten számukra készült spray-vel – ami befújás után megfeszíti a garat hátsó izmait, így a légutak nyitottabbá válnak – védekezhetnek. 

3. Szervi elváltozások

Gyakorinak számít az is, ha valamilyen szervi elváltozás okozza. Ez lehet például orrsövényferdülés, megnagyobbodott orrmandula  vagy az állkapocs rendellenes fejlődése, illetve, ha az állkapocs alsó része jóval hátrébb áll. Ezek műtéttel kezelhetők. 

4. Túlsúly

Az összes szervi elváltozás miatti állapotot súlyosbítja, ha valaki túlsúlyos. A zsírszövet ugyanis a garatizmok és a nyálkahártya közé is lerakódnak, így állandó nyomásuk miatt a garat még szűkebbé válik. A túlsúly önmagában is kiválthat állandó horkolást, melynek megoldása a fogyás. 

5. Dohányzás

Annak az embernek a nyálkahártyája jóval duzzadtabb, aki dohányzik. Ez mindig közrejátszik a horkolás kialakulásában. Jó hír viszont, hogy ha valaki abbahagyja káros szokását, már egy-két héten belül a horkolás és az alvás­zavar megszűnik vagy mérséklődik. 

6. Gyógyszerek

A nyugtatók, altatók, izgatószerek vagy az alkohol, illetve a drogok ellazítják az izmokat, így a felső légúti részeket is renyhévé teszik. Az ilyen vegyi anyagok fogyasztása gyakran okoz horkolást. Teljes abbahagyásuk után megszűnik a probléma. 

További cikkek

Dráma

A gyerekszoba előtt állt meg az elszabadult kamion Bodogláron

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fontos figyelmeztetést adtak ki rengeteg magyar autótulajdonos számára

borsonline.hu

Lesújtó hírt jelentett be a színház: elhunyt a 43 éves magyar színész

she.life.hu

Miért csaljuk meg a másikat? Talán csak a szívünk túl nagy...

hirtv.hu

Brutális támadás: Fényes nappal verték véresre a kutyasétáltató nőt - 18+

kemma.hu

Május 1. úti gyalogosgázolás: megszólalt az édesanyjáért aggódó férfi

nemzetisport.hu

Afrika-kupa: Kamerun legyőzte a vészkapussal felálló Comore-szigeteket

vg.hu

Eddig számít fertőzőnek, ha pozitív lett a Covid-tesztje

ripost.hu

Összeomlottak Varga Irén rajongói. Kedvencük bejelentette, hogy nincs tovább

borsonline.hu

Megható! Csollány Szilveszter utolsó fotója, amit megosztott magáról

origo.hu

"Fojtogat a sírás, megszólalni is alig tudok" - Magyar Zoltánt megrendítette Csollány Szilveszter halála