Aktuális

Életmentő koponya-transzplantáció: felébredhet a kómából Katalin

BLN

Létrehozva: 2016.11.12.

<p>Igazi orvosi szenzáció segít a lassan három éve éber kómában fekvő barcsi édesanyán: Varga Katalin végre megkapta az életmentő koponya-transzplantációt, amely után bármikor magához is térhet.</p>

– El sem tudom mondani, mit érzek annyi küzdelem után. Fantasztikus, hogy megtörtént a műtét – mesélte a Borsnak lelkesen Katalin édesanyja, hiszen számára is hihetetlen: lánya végre megkapja a legfontosabb esélyt a gyógyulásához. A 36 éves Katalin lassan három éve fekszik éber kómában egy jóindulatú daganat miatt. 2014-ben műtötték, és bár a beavatkozás után jól volt, rövid idő múlva leállt a légzése. Nem tudták visszazárni koponyáját. Azóta kómában van, sokszor gyakorlatilag élet-halál között, ha édesanyja nincs mellette a nap 24 órájában, bármi történhetne. Az ilyen helyzetben lévő éber kómásokat szakápolók sem merik vállalni, pláne nem lehetett szó rehabilitációról. Ráadásul a műtét eredeti ideje is csúszott, a kórháznak nem volt rá pénze.

Katalin azonban most a napokban egy budapesti kórházban végre átesett a koponyaműtéten: elhelyezték fején az implantátumot, amitől óriási haladásra számítanak az orvosok. A beavatkozás nem volt könnyű, hiszen a lehető legérzékenyebb területet érintette. – Ilyen még sosem történt. Rögtön a műtét után háromszor rám nézett és pislogott, amikor kérdeztem tőle. Tudtam, hogy magánál van! – osztja meg örömét Kistaj Éva. A másfél órás műtét alatt végig lánya mellett volt. Rögtön felidéz egy szívszorító történetet. – Nemrég egy fiút műtöttek ugyanígy. Két év kóma után tért magához a műtét másnapján, és tisztán azt mondta: milyen szép az idő – mondja Éva. – Nem véletlenül várnak sokat az orvosok. A nyitott felület bezárása gyorsíthatja a gyógyulást, hiszen a csonthiány pótlása javítja az agyi keringést, de az agyhullámok értéke biztosan javulni fog.

Éva szerint lányát a jó hírek ellenére talán újra műteni kell. A fejbőr szövete több helyen nehezen használható, a területet rendbe kell hozni. Katalin amúgy a lehető legjobb orvosok kezében van, és ha minden megnyugtatóan zárul, Debrecenben kezdődhet a rehabilitáció. 

– Ez persze messze van. Rengeteget kell járnom a fővárosba, és ezek a háromórás utak 10-12 ezer forintba kerülnek – mondja Éva, aki lánya mellett munkát sem tudott vállalni. De az asszony szerint nem csak ő küzdött az elmúlt években, lánya is biztosan érezte, min megy át. Katalin mindig csodaszép, kedves, szemrevaló lány volt, s férje nem sokkal azelőtt hagyta el, hogy kiderült, agydaganata van. Vitte magával 13 éves lányukat és 11 éves fiukat is, akik azóta nem látták anyjukat. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek