Aktuális

Elárverezik Agatha Christie szegedi levelét

V. Zs. 

Létrehozva: 2016.11.02.

– Kedves Pósa Péter! Nagyon kedves Öntől, hogy ezt a melegszívű, elismerő levelet írta. Hálás vagyok, hogy kedveli a könyveimet. A legjobbakat kívánom Önnek és feleségének, tisztelettel: Agatha Christie. Ez áll abban a rövidke, gépelt, ám kézzel aláírt válaszlevélben, amelyet a krimi koronázatlan királynője küldött vissza 1975-ben Pósa Péternek. A dokumentumot november 5-én, 50 ezer forintos kikiáltási áron eladásra kínálják a 18. Szegedi Könyvárverésen.

– A levél címzettje, Pósa Péter a szegedi egyetemen tanított világirodalmat, apja a leginkább gyermekmeséiről ismert író, Pósa Lajos volt – mondta el a Bors érdeklődésére az árverési katalógust összeállító Jakó Csaba. Jakó próbált utánakeresni, milyen áron mentek el Agatha Christie-aláírások. Hazánkban ennek nem találta nyomát, külföldön is csak elvétve. Emiatt abszolút nem kizárt, hogy az aukció során nem Magyarországon talál gazdára a Pósa Péternek címzett levél.

Agatha Christie brit írónő, akit mintegy 80 krimiregénye tett világszinten ismertté. Ő találta ki a zseniális belga nyomozó, Hercule Poirot és az idős hobbidetektív, Miss Marple figuráját is. A Guinness Rekordok Könyve adatai alapján William Shakespeare és a Biblia után Christie könyveit adták ki a harmadik legnagyobb példányszámban a világon. Fontosabb művei: Tíz kicsi néger, Gyilkosság az Orient expresszen, Halál a Níluson, A kristálytükör meghasadt.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek