Aktuális

Alkoholizmusa miatt kért és kapott eutanáziára engedélyt egy férfi

Bors

2016. november 29. kedd 14:00

A 41 éves holland Mark Langedijk, viccelődött és ivott mielőtt beadták neki az injekciót - írja a Daily Mail. A férfi úgy vélte, ez az egyetlen kiútja az alkoholfüggőség megszüntetésére. Langedijk saját maga jelölte ki halálának dátumát, sört ivott, sonkás sajtos szendvicset evett, majd megérkezett a háziorvosa és szüleinél örökre elaludt.

Mark Langedijknek egy gondtalan gyerek kor után, nyolc éve gyűlt meg a baja az alkohollal. “Pszichológusok, pszichiáterek, háziorvosok és más egészségügyi szakemberek próbáltak segíteni a testvéremen” - mondta testvére, Marcel Langedijk, aki hozzátette, senki nem járt sikerrel. “Szüleink mindent megtettek, ami emberileg lehetséges, hogy megmentsék Markot. Miután elvált, mert a házassága összeomlott, segítették szállást találni neki, rehabra vitték, pénzzel támogatták és feltétel nélküli szeretettel.”

Mark 21 kórház és rehabilitációs kezelésen vett részt, de mindegyik után inni kezdett. Végül úgy döntött, a legjobb megoldás az lenne, ha meghalna. A testvér úgy véli, korábban senki nem kért eutanáziát alkoholizmusa miatt. “Meg akarok halni, elég volt” - mondta és látszott rajta, hogy reménytelen és magányos. Ráadásul egy naplót is vezetett, amiből tényleg kiderült, az élet elviselhetetlen számára."    

“Július 14. szép nap a halálra, mondta” - így emlékezett vissza Marcel Langedijk, aki szerint a háziorvos részletesen elmagyarázta mit fog érezni a testvére. “Szépen elalszik, aztán megáll a szíve, így magyarázta, mi pedig sírtunk, még Mark is.” Persze a háziorvos utoljára még megkérdezte a férfit, hogy biztos e benne, hogy ezt akarja, mire egy határozott igen volt a válasz. 

Egy 2013-as adat szerint Hollandiában minden harmincadik ember eutanázia által hal meg. Ennek a halálformának akkor nőtt meg a “népszerűsége”, mikor engedélyezték a nem kórházi körülmények közt történő elhalálozást is, így az idős betegek az otthonukban tudtak elmenni. Tavaly Hollandiában mintegy 5500 ember fejezte be az életét eutanáziával. 16 éve lehet élni ott ezzel a lehetőséggel, amelyet azért vezettek be, hogy az elviselhetetlen szenvedéssel járó betegek legálisan, emberhez méltó módon tudjanak örökre elmenni.   

További cikkek

Erőszak

Bemásztak az ablakon, alvás közben erőszakoltak meg egy budapesti nőt

Vírus

Orbán Viktor: A baloldal túl messzire ment

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Női kézi: a román listavezetőnél folytatja Korsós Dorina

metropol.hu

Borzalmas tragédia az érdi iskolában, egy ember meghalt

origo.hu

Döbbenetes képeken az Afrika déli részén pusztító áradás - galéria

magyarnemzet.hu

Három órán át tárgyalt Bajnaival Márki-Zay egy londoni étteremben

kemma.hu

Kokaint, amfetamint és füvet is „szállított” az ételfutár Tatán és Tatabányán

origo.hu

Jetpackes mechákhoz kerestetik operátor

mindmegette.hu

Pofonegyszerű csodadesszert: kekszes-almás süti sütés nélkül

origo.hu

Mutatjuk, mit javasol a katásoknak a NAV

origo.hu

Átment a piroson a BMW-s, oldalról jött egy másik autó, a büntetés vérfagyasztó volt - videó

kemma.hu

Eltűnt tanár holttestét találták meg a síkvölgyi tóban

origo.hu

Látványos képeken az európai felhőkarcolók