Aktuális

10 növény, ami kitisztítja a szoba levegőjét

Bors

2016. november 22. kedd 13:00

A hidegben kevesebbet szellőztetünk, de a tiszta levegőre ilyenkor is szükségünk van. Ebben segítenek a szobanövények, melyek magukba szívják a káros anyagokat.

A levegő tisztítása már olyannyira lényeges, hogy NASA által megrendelt kutatás is foglalkozott vele. Ebben a szobanövényeket vizsgálták meg, hogy melyek azok közülük, amik kiszűrik a lakás levegőjéből az olyan káros anyagokat, mint a benzol, az ammónia vagy éppen a formaldehid. Ezek a vegyszerek kellemet­len tüneteket, irritációkat, de akár komoly betegséget is okozhatnak. 

1. Arecapálma

Az egyik nyertes a nagyon mutatós arecapálma lett. Ez nemcsak a kémiai mérgeket vonja ki a levegőből, hanem arra is képes, hogy megtartsa a szoba levegőjében az optimális páratartalmat, még a fűtött lakásban is. Szereti, ha a földje állandóan nedves, de ne álljon alatta pangó víz. 

2. Flamingóvirág

Ez a növény többfajta formaldehidet, xiloitot és az ammóniát is képes eltávolítani a levegőből. Arra azonban ügyelni kell, hogy ez a mutatós virág mérgező, így kisgyerekek és a szobanövényeket rágcsáló háziállatok mellett nem ajánlott tartani. A cserepe mindig kavicson álljon, hogy a földjében ne álljon meg a felesleges víz. 

3. Botpálma

Ez is az élmezőnyben végzett a vizsgálat során, hatásosan tisztítja meg a levegőt a mérgektől, főként az ammóniától. Emellett jól alkalmazkodik élőhelyéhez és jól meg tudja védeni magát a kártevő rovarok többségével szemben.

4. Bambuszpálma

Ez is jól megőrzi a nedvességet a szoba levegőjében, emellett kivonja belőle a trikloroetilént, a benzolt és a formaldehidet. Szereti a sok napsütést, ennek hatására gyorsan növekszik. Szereti a nagy tereket, így túl kicsi lakásba nem ajánlott.

5. Orchidea

A dendrobium orchidea nagyon szép, ráadásul semlegesíti a formaldehidet, az acetont és a kloroformot. Késő ősszel és kora télen már ne öntözzük ezeket, ezzel a virágzásukat segítjük elő. 

6. Karácsonyi kaktusz

A nemsokára teljes pompájában virágzó növény, a többi fajtával ellentétben éjszaka távolítja el a levegőből a szén-dioxidot, és nappal engedi ki magából az oxigént. Ezzel az alvási időszakot is segíti.

7. Szobafikusz

Ez a növény eltávolítja a levegőben lévő szerves anyagokat és mikroorganizmusokat. Erre a levelében lévő baktériumokkal képes, melyek felbontják a méreganyagokat és meg is kötik azokat. Ezután már tiszta levegőt áraszt vissza a környezetébe. 

8. Szobapáfrány

Főleg a dohányosok számára ajánlott ez a szobanövény, mivel sok oxigént termelnek. Szeretik a párás levegőt, ezért leveleit rendszeresen permetezzük.

9. Vitorlavirág

A NASA vizsgálatai szerint ez elnyeli a levegőből az ammóniát, az acetont, a szén-dioxidot és a szén-monoxidot, valamint a dohányfüstben levő formaldehidet és benzolt. A leveleket időnként törölgessük át víz és sör keverékével, mivel ettől fényesebbek lesznek és kinyílnak a légzőnyílásai. 

10. Krizantém

Ez a bájos szobanövény képes eltávolítani a cigarettában is megtalálható benzolt, ami akár rákot is okozhat. Azt azonban tudni kell, hogy ez a növény mérgező, ha szájba vesszük, nedve pedig bőrirritációt okozhat. 

További cikkek

Tűz

Sziréna rázta fel hajnalban Kaposvárt, nagy a baj

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 3 gól, két ziccervédés a legvégén – Palicka hőssé vált a döntőbe jutó svédeknél

origo.hu

Veszélyes buborékra figyelmeztet Európa leggazdagabb embere

hirtv.hu

A rendőrség törte rá az ajtót: a konyhájában találták meg holtan a népszerű színészt

vaol.hu

Holttestet találtak Bozsokon, bűnügyi helyszínelők is vannak a helyszínen - fotók

mindmegette.hu

11 kiadós ebéd hétvégére, amely elkészül 30 perc alatt

origo.hu

Az ország, ahol a világ összes híres épületét lemásolták - galéria

metropol.hu

Rusvai Miklós elárulta, hazánkban ekkor érhet véget a járvány

nemzetisport.hu

Újpest: közeleg a váltás, magyar kézbe kerülhet a csapat

mandiner.hu

The Economist: A tagok megbánták, hogy beengedték az EU-ba Magyarországot

origo.hu

Riasztott az Aldi, fémdarabok lehetnek ebben a kávéban