Aktuális

Szétsípolták Orbán ünnepi beszédét

Bors

2016. október 23. vasárnap 21:35

<p>Pattanásig feszült a hangulat a vasárnapi ’56-os állami ünnepségen. Orbán Viktor beszéde alatt egymásnak estek az emberek a Kossuth téren.</p>

Egy szót sem lehetett hallani a miniszterelnök szavaiból a budapesti Kossuth tér szélén. Tüntetők nagyjából kétszáz fős tömege már Orbán Viktor érkezése előtt hangos sípolással, kerepléssel nyomta el a parlament előtti színpadon zajló állami műsort. Az eseményeket az állami tévé is közvetítette, de a zajongás érdekes módon nem hallatszott bele az élő adásba, csak az, hogy Orbán igyekszik a lehető leghangosabban beszélni. Egy ponton pedig be is szólt a tüntetőknek, mondván: a szovjet kommunizmust a vezetőivel együtt végül elvitte az ördög, igaz, néhanapján visszajár füttyögetni. A színpad előtt összegyűlt, kormányszimpatizáns ünneplő tömeg hatalmas ovációval fogadta a poént.

A miniszterelnök kifütyülésére Juhász Péter, az Együtt politikusa szervezett akciót. Az állami ünnepség szervezői kordonokat vontak az Orbán beszédére érkezők és az ellentüntetők közé, a rendőrök sorfalat álltak. A Kossuth térre csak karszalaggal lehetett bejutni, Juhásznak volt ilyen, de nem engedték be.

– Egyesével szűrik ki a személyeket, én pedig nem mehetek be. Emiatt rendőrt hívtam, de a rendőrség arról tájékoztatott, egy magáncég biztonsági emberei döntik el, ki mehet be az állami rendezvényre és ki nem – közvetített a Facebookon.

Az ünnepség alatt több tüntetőt is megtámadtak. Verekedés robbant ki a sajtósátor mögött, nekiestek a Tanítanék Mozgalom egyik ismert diákjának, egy idős nő sörrel öntött le egy férfit. Ungváry Krisztián történésznek felrepedt a fejbőre, miután fejbe verték, a támadó elszaladt. Vérző fejjel is folytatta a sípolást. „Az embernek vállalnia kell a véleményét!” – mondta.

A Fidesz korábban azt mondta a füttyös megmozdulásról: fizetett provokátorok zavarják majd meg Orbán beszédét, ami garázdaság. Orbán Viktor egyébként a forradalom 60. évfordulóját a migrációs válsággal vonta párhuzamba: – Bátrak voltunk, és benzines palackokkal is nekimentünk a szovjet tankoknak, és most, 2016-ban nekünk kell lezárni a határt, hogy megállítsuk a népvándorlást – mondta.

Előtte egyébként a lengyel elnök, Andrzej Duda méltatta az ’56-os hősöket és a két nép barátságát.

A Blahánál az ellenzék

Az Együttet leszámítva a baloldali ellenzéki pártok a Blaha Lujza térre vonultak az Orbán-beszéddel egy időben. Az MSZP, a DK, a Párbeszéd Magyarországért, a Modern Magyarországért Mozgalom képviselői füttyögés helyett összefogást sürgettek. Egy színpadon állt Molnár Gyula, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Bokros Lajos több ezer ember előtt, amire még nem volt példa. Azt ígérték, már ezen a héten leülnek tárgyalni egymással, hogy mielőbb kivezessék az országot a „rémálomból”.

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

life.hu

Ismert tévés oldalán vigasztalódott Csuti, többen is látták őket a Margitszigeten

888.hu

Orbán Viktor: Induljon a Banzáj

origo.hu

Meglátta az egyetlen üres helyet a járdán, úgy parkolt le, ahogy csak a legnagyobb profik tudnak

mandiner.hu

„Feri, Szaszi és Peti előre megállapodnak az ülések előtt” – cikket közölt a 444.hu az ellenzék belső viszonyairól

beol.hu

Összeütközött két autó Békéscsabán, egy ember megsérült

origo.hu

Megtalálták az okát, hogy miért nem nőnek az égig a fák

origo.hu

Ez az a tanulmány, ami szerint a gazdasági teljesítmény összefügg a férfiasság méretével

mandiner.hu

Zsidók és keresztények, népiek és urbánusok elmúlt évszázadbeli küzdelméről beszélt Márki-Zay a magyar kultúra napján

vg.hu

Az ózonterápia is sikeres lehet a koronavírus kezelésében

nemzetisport.hu

Kézi Eb: „Hogy mennyi védésem volt!?” – a holland nyerőembernek el kellett kéredzkednie a munkából

origo.hu

26 évesen meghalt az Oscar-díjas színésznő egyetlen fia, éppen a születésnapján