Aktuális

Saját életét rövidítheti meg, ha stresszel a dugóban

Huszti Zoltán, Balajti Péter

2016. október 19. szerda 12:30

Baleset, útjavítás, elromlott jelzőlámpa vagy lerobbant gépjármű – teljesen mindegy: már a kilométerhosszú kocsisor gondolatától is összeszorul az ember gyomra, a helyzet pedig még rosszabb, ha a dugó közepén vesztegel…

Forrás: Thinkstock

A stressz árát mindig megfizetjük. Magas vérnyomással, szív- és gyomorproblémákkal, alvászavarral vagy daganattal. Érdemes feltenni a kérdést: mit ér meg nekünk ez az egész?! – mondja Velez Csaba pszichológus, aki szerint  nem csak a megszaporodó autók, de a 21. század mindenkit csúcsra járató életstílusa is hozzájárul a vánszorgó kocsisorral járó idegességhez.

– Annak idején előfordult, hogy magam is dudáltam, kiabáltam, de rájöttem, hogy ennek a világon semmi értelme. Más is így csinál, mégsem jut előrébb. Viszont sokkal rosszabbul is járhat, hiszen tettlegességig fajulhatnak az indulatok – figyelmeztet a szakember.

Beszív, kifúj

Kevesen gondolnák, de a légzés a stresszkezelés egyik legegyszerűbb és leghatásosabb módja. Persze, ne egyetlen mély sóhajtásra gondoljon, hanem relaxációs, három-öt másodpercig tartó belégzéssel és két-három másodperces kilégzéssel járó légzőgyakorlatot alkalmazzon, s míg erre koncentrál, addig sem a problémán rugózik, így pedig megnyugodhat.

Ne tetézzük a bajt!

Az autó áll, ám a sofőr gondolatai térben és időben is messze járnak, s furcsamód szinte mindig a legrosszabb helyzetet vázolják. Ha elkésik, kirúgja a főnöke, ha nem végez a bevásárlással, az egész család éhesen és mérgesen várja. Inkább fogadja el a helyzetet, és ne tegye hozzá, mi lesz, ha! Nyugtassa meg magát, hiszen amennyiben időben indult el, nem önhibájából késik. Majd nyugtassa meg a másikat is, hogy jelenleg dugóban ül, így a megbeszéltekhez képest várhatóan ennyit vagy annyit késik. A vacsora miatt se fájjon a feje! Beszéljen a családdal, aztán egyszerűen rendeljen a kocsiból egy pizzát!

Jobban tűr a szebbik nem

Velez Csaba pszichológus meglátása szerint a nők jobban viselik a dugóban való várakozást, mint a férfiak, mert nincs bennük versengési kényszer.

– Ugyanakkor, ha elpattan náluk a húr, akkor átszakad a gát, és a végeredmény pusztítóbb! Emögött ugyanakkor nemcsak a sok, felhalmozódott tűrés áll, szinte mindig valamilyen ma­gánéleti probléma miatti feszültség jelenti az utolsó cseppet. Váratlan szabadidő A helyzet adott, a kérdés csak az: mit kezd vele? Értékelje az így nyert időt, s adjon a negatív helyzetnek semleges vagy pozitív keretet. Van, aki kihasználja, hogy az egész napos rohanásban nem jutott ideje az evésre, és elfogyaszt egy szendvicset, más a régóta halogatott baráti telefonhívást pótolja be vagy utastársával társalog, netán igazít a sminkjén. Az egyik legjobb feszültséglevezető, ha felteszi a kedvenc előadója lemezét, és együtt énekel vele.

Gyakorolni a türelmet

A lehetőségek ismerete nem jelenti azt, hogy bármelyik megoldás elsőre is garantáltan működik majd. Ne várjon azonnali siker­élményt, mert könnyen csalódhat – hangsúlyozza a lélekgyógyász. Hozzáteszi: mindehhez hosszú önfejlesztő folyamat szükséges, ám az mindenképpen jó jel, ha a következő dugóban már nem feszültségforrást lát, hanem gyakorlási lehetőséget. 

Mit csinál Ön?

Dr. Kun Attila

Én nagyon nehezen viselem a dugóban ácsorgást. A káromkodás valamennyit levezet a mérgemből. Általában rágyújtok a pipámra, az már megnyugtat, és amikor véget ér a dugó, utána nagyon gyorsan elszáll a haragom.

Fehér Márton

Olyankor beteszek egy zenét a lejátszóba, és elszívok egy cigit. Mivel rossz a dudám, azt nem nyomogatom, és amúgy sem vagyok agresszív. Inkább nézem az embereket. Annyi érdekes fazon mászkál az utcán, hogy azok látványa leköt.

Vincze Ferenc

Idegesít, de igyekszem türelmesen elviselni. Dudálni nem szoktam, mert nem old meg semmit, és engem is idegesítene, ha más csinálná. Magamban próbálom levezetni a feszültséget. Ha ül mellettem valaki, akkor hangosabb vagyok.

További cikkek

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Bréking: elfogták a szíven szúrt budapesti édesapa gyilkosát

ripost.hu

Eltűntek az Aldi kasszái - a vásárlók nem értik, mi történt

kemma.hu

Teljes az útzár Sárisápon: nagy balesethez riasztották a mentőket

origo.hu

Elképesztő ütemben nőnek a kriptopénzekkel kapcsolatos álláshirdetések

nemzetisport.hu

PL: sorozatban a negyedik bajnokiján maradt nyeretlen a Chelsea

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 19.: az Oroszlán megmutatja az igazságot, a Vízöntő jelet kap

life.hu

Sebestyén Balázs markáns véleményt fogalmazott meg Kulcsár Edináról: "Azt se tudja, merre van arccal előre"

origo.hu

Bánat és döbbenet a magyar kézilabda-válogatott utolsó Eb-meccsén - galéria