Aktuális

Orvosi receptre kapható a szexuális aktus

A. T.

2016. október 10. hétfő 05:30

Az egészséges mentális állapot része a szexuális élet öröme. Egyes országokban ezt alanyi jogon biztosítják a mozgásképtelen embereknek, nálunk prostitúciónak minősül.

Forrás: Illusztráció/Thinkstock

A világ számos országában már túl vannak a második szexuális forradalmon, de hazánk még gyerekcipőben jár ezen a területen. A skandináv országokban, Dél-Amerikában, Angliában például receptre írják fel és biztosítás fedezi a szellemileg egészséges, ám fizikailag korlátozott emberek – köztük az izomsorvadásban szenvedők és nyaktól lefelé bénult betegek – szexuális kiteljesülését.

Hogyan zajlik ez a gyakorlatban?

A legszemléletesebben a Helen Hunt főszereplésével készült Terápia című film mutatja be, amelyben az Oscar-díjas színésznő szexterapeutát alakít, akit felbérel egy nyaktól lefelé mozgásképtelen férfi, hogy vezesse be a testi élvezetek világába, amit maradéktalanul meg is tesz.  

Magyarországon azonban a sérült emberek szexuális életét tabuként kezeli az egészségügy, kielégítésük prostitúció­nak minősül.

Amerikai szexkutató volt az úttörő

A bodywork módszer kidolgozása Neal Wecker amerikai szexkutató nevéhez fűződik. A szakember 2003 óta tart hazánkban is előadásokat. Gyakorlatba átültetett elmélete szerint a szóbeli terápiába a testet és az érintést is be kell vonni. Hazánkban az ELTE képez pszichológusokat szexuálpszichológusnak, de alternatív formákban (tantra, szomatikus kezelés, intim segítő, tanácsadó) nincs akkreditált képzés.

– A szex coach mindenhol szóbeli terápiát jelent, amikor a terapeuta szeretné a kliensét kimozdítani onnan, ahol a szexuális életében tart. Itthon a szex coach összemosódik a bodywork kifejezéssel. Egy szomatikusbodywork-specialista már hozzá is ér a klienséhez. A surrogate terapeutát – ilyen a Helen Hunt által játszott karakter – pedig helyettesítő terapeutának tudnám fordítani. Ez jelenti azt, hogy a terápia vége akár szexuális aktus is lehet – mondta a Borsnak Németh Éva, a Tudatos Szex Alapítvány és Szövetség elnöke.

Éva szex coach és bodywork, vagyis szóbeli kezelésen túl, ha szükséges, érintéseket is alkalmaz, de egy bizonyos határt nem lép át. Az ő módszerének nem része a szexuális aktus, de titokban hazánkban is dolgoznak gyógyító szexterapeuták.

– Ismerek helyettesítő partnereket, de mivel Magyarországon ezt a terápiát még nem fogadták el, nem szívesen állnak nyilvánosság elé – árulta el Éva.

– A szex segítségével felszabadíthatjuk a gátlásainkat, amelyek az élet más területén akadályoznak minket a továbblépésben. A hozzám fordulókkal egyedi terv alapján dolgozom, olyan világot teremtve, ahol feloldódnak. Azt is megtudtuk, egyre többen kérnek segítséget az alapítványuktól, ahol képzett szakemberek dolgoznak. Munkatársainak többsége külföldön szerezte tudását. Magyarországgal ellentétben ugyanis rengeteg egyetemi és tanfolyami képzésen oktatják a szexterapeutákat. Az elmúlt tíz évet Éva is tanulással töltötte. Egyetemi diplomát szerzett, és számos tanfolyamon képezte magát. Ismeri az emberi test anatómiáját,  pszichológiai tanulmányokat folytatott, kitanulta a masszázstechnikákat, az akupunktúrás pontokat, és a spiritualizmusban is elmélyült.     

További cikkek

Horror

Sarlóval fejezték le a turistát a vakáción

Horror

Évekig őrizgette neje holttestét a feleséggyilkos rém

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az utas kinyitotta egy furgon ajtaját a Széna téren, ami ezután jött, az igazi szégyen - videó

ripost.hu

Akciófilmbe illő jelenetek Miskolcon: buszokat megállítva eredtek a fegyveres nyomába

life.hu

Meg kell műteni Gesztesi Károly fiát, nem halogathatta tovább a beavatkozást

mandiner.hu

Bolgár védelmi miniszter: A bolgár hadsereg nem vesz részt hadműveletekben Ukrajna területén

kemma.hu

Hivatalos: ezt a hármast indítja a Fidesz-KDNP Komárom-Esztergom megyében

origo.hu

Már elkerülhetetlen: óriásrakéta csapódik a Holdba

nemzetisport.hu

Kép: „A te stílusod, a te szabályaid” – C. Ronaldón remekül áll a szemüveg

vg.hu

Megérkezett az amerikai válasz az orosz külügyminisztériumba

ripost.hu

„Ez minden szülő legrosszabb rémálma” – édesanyja szeme láttára hunyt el a 6 hónapos angyalarcú kisfiú

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Izland nyert, de a franciák vereségére is szüksége van az elődöntőhöz

mandiner.hu

Donáth Anna (Facebook): Bepereljük Szijjártó Külügyminisztériumát

origo.hu

Megbolondulnak az aranyhalak a gömbakváriumokban, leállítják gyártásukat