Aktuális

Kiderült, hogy nem ficam – amputálni kellett a 16 éves lábát

Bors

2016. október 6. csütörtök 21:06

<p>Egy lányról, akiről először csak azt hitték megrándult lába, kiderült, hogy egy nagyon agresszív daganatos betegsége van, ami miatt amputálni kell a lábát. Sarah Dransfield csak 16 éves volt, amikor oszteoszarkómával diagnosztizálták, a csontrák egy nagyon agresszív fajtájával.</p>

Forrás: Twitter

„Sokat fájt a lábam, és mindig egyre rosszabb lett” – mesélte a ma már 21 éves Sarah. Elmentem a háziorvosomhoz, aki viszont azt mondta, ez csak egy ficam, fájdalomcsillapítót írtak fel, és kérték pár hét múlva menjek vissza, ha még mindig rossz.” Többször is elment az orvoshoz, hogy még mindig fáj, de csak hazaküldték, mivel nincs miért aggódnia.

Közben egy fiziológushoz is elkezdett járni, aki pár alkalom után azt tanácsolta, menjen el egy MRI-vizsgálatra.

Az MRI-vizsgálat végül 2012 márciusában feltárta, rákos, oszteoszarkómás. A vizsgálat eredményét előbb csak a szüleinek mondták el, a lánynak nem, úgy gondolták, előbb röntgenezzék is meg, és ha megerősíti a diagnózist, akkor árulják csak el neki.

A röntgenvizsgálat megerősítette, hogy rákos, és elmondták a lánynak, lehet elveszíti a lábát.

„Tönkretett, azt hittem, meg fogok halni” – mesélte később Sarah. 

Előbb fárasztó kezelések sorát alkalmazták rajta, így kemoterápiára is járt, valamint gyógyszereket kapott, hátha még menthető lesz a lába. Az orvosok ugyanis először úgy gondolták, hogy ha meg tudják állítani a daganatos sejtek terjedését, a lábcsontot pedig pótolni tudják majd fémmel.

Amikor elmondták neki, hogy amputálni kell a lábát, a lány nem akart belemenni, azt mondta „ez még talán rosszabb is volt, mint amikor bejelentették, hogy rákos vagyok”. Áttét alakult ki a vérereiben, a tüdejében és az idegeiben.

További hat hónapig kapott emiatt kemoterápiát, és két komoly műtéten is átesett, hogy a tumorokat eltávolítsák a tüdejéről.

Közben lelkileg is egyre rosszabb állapotba került, többször is eszébe jutott, „mi lesz, ha nem élem túl?” Az első időkben még egyéni tanrendben próbált tanulni, de azt is feladta.

Végül sikerült összeszednie magát annyira, hogy rájött, a felépülésére kell koncentrálnia, és meg kell szoknia, hogy csak egy lába van. Ez azonban igen nehezen ment, sokáig zavarta, csak hosszú nadrágban és szoknyában mert az utcára lépni.

„Furcsa érzések kavarogtak bennem; egyrészt jobban éreztem magam, mert már nem volt daganat a szervezetemben, másrészt nem tudtam kiverni a fejemből, hogy csak egy lábam van” – tette hozzá Sarah. „Nehéz volt elfogadni, ami történt.”

„Újra a nulláról kellett megtanulnom járni, nehéz vol, de elhatároztam, hogy így lesz. Olyan keményen dolgoztam, és nagyjából sikerült is. Ha eltakartam, akkor az emberek észre se vették, mi történt velem.”

Csak a legközelebbi barátai és a családja tudott az amputációról. „Zavart voltam és szégyenlős. Azt akartam, hogy az emberek azt gondolják, normális vagyok.”

Aztán ezen a nyáron elment egy végtaghiányosoknak rendezett sportrendezvényre, ahol rájött, „ha mások együtt tudnak ezzel élni, akkor én miért ne? Miért takargatom?”

Azóta – noha sokszor megbámulják az utcákon – már feltartott fejjel el tud gyalogolni mellettük az utcán.

„Ez valami olyan, amire büszke kell lennem, és egy szimbóluma mindannak, amin átmentem.”

Ma már többször kerekesszékes versenyeken is részt vesz, és egy modellügynökséghez is bejelentkezett – írta le Sarah történetét a Daily Mail.

További cikkek

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Afrika-kupa: „Hatalmas élmény volt” – Samy Mmaee már a nyolcaddöntőre készül

metropol.hu

Lehull a lepel, erőszakos is tud lenni II. Erzsébet királynő

she.life.hu

Felnőttként más üzeneteik is lehetnek a meséknek?

magyarnemzet.hu

Zsíros megbízást kapott Lamperth Mónika a bajai városvezetéstől

vaol.hu

A jegyváltástól a pontatlanságig – Sok kritika éri az új szombathelyi szolgáltatót

origo.hu

21 nap alatt is leszokhat a dohányzásról

nemzetisport.hu

Videó: sarokkal, keresztlécről – parádés gólt lőtt a Norwich játékosa

vg.hu

Hiába kifogásolta Putyin a nyugat önti a fegyvereket Ukrajnára

mandiner.hu

Kaszab Zoltán (Vasárnap): Saját bukására játszik a baloldal?

mandiner.hu

Így hangzik a „piros volt a paradicsom” a Magyar Zene Házában (videó)

origo.hu

A magyar kultúra napján mutatják be a Látjátok feleim című filmet