Aktuális

Ennyi mindenre jó az üres műanyag palack

Bors

2016. október 8. szombat 13:00

A műanyag palackokkal mindig csak gond van: üresen útban vannak, a kukában pedig még összenyomva is sok helyet foglalnak el. Holott nem feltétlenül szemét. Újrahasznosítási ötletekből szemezgettünk.

Forrás: Illusztráció/Thinkstock

Zacskózár

Vágjuk le a műanyag palack tetejét a kupakkal együtt, majd az átlátszó részt húzzuk át bármilyen felbontott csomag száján! A lezárni kívánt zacskó átfűzött részét hajtsuk vissza, majd csavarjuk rá a kupakot! Ha nejlonzacskóhoz használjuk, bármely kamrába való portékát lezárhatunk a rovarok elől, s a kiszóródásveszélyt is elháríthatjuk.

Vízadagoló

Gyakori utazás vagy feledékenység miatt szomjaznak a nagy, cserepes növényeink? Csapjuk le egy PET-palack alját, a kupakra vágjunk öt nyílást, majd az így kapott szerkezetet, keskenyedő részével szúrjuk a növény mellé a virágföldbe! A tartályt töltsük meg vízzel! Az alsó réseken keresztül a növény mindig annyi vizet vesz magához, amennyire szüksége van. Így csak azt kell figyelnünk, mikor ürül ki, s akkor újratölthetjük.

Csészetartó

Egy egyenes oldalú, nagy méretű műanyag palack tetejét vágjuk le, majd az így nyert henger oldalába, a tetejétől indulva egy-két centiméternyire az aljáig vágjunk egy olyan széles csíkot, mint a csészénk füle! Ha elkészültünk, szájjal lefelé helyezzük bele a csészéinket!

Cukormázformázó

Egy félliteres palack kupakjának tetejét öngyújtóval olvasszuk meg kissé, majd alulról óvatosan nyomjunk bele egy fogpiszkálót! Az így újraformázott kupak csúcsát vágjuk le, töltsünk cukormázat a palackba, csavarjuk vissza a tetőt, és máris tudunk vele cukormázírást vagy más díszítést vinni a sütemények, torták tetejére.

Kapcsolóvédő

Hónak és esőnek egyaránt ki vannak téve a szabadtéri csengők és lámpakapcsolók, ám egy műanyag palack tetejéből könnyedén vághatunk rá védőburkolatot, amit csak köré kell ragasztanunk. A kupakot lecsavarva és a lyukon benyúlva pedig csengethetünk, illetve fel- és lekapcsolhatjuk a világítást.

Buborékfújó

Csapjuk le a palack tetejét, csavarjuk le a kupakot, s az így nyert tölcsér nemcsak folyadékáttöltésre alkalmas, de nagy méretű buborékok előállítására képes buborékfújónak sem utolsó. Ha pedig egy zoknit húzunk a végére, akkor egyetlen nagy buborék helyett buborékkígyót kapunk.

Kincskereső

Szétgurultak az apró kincsek a szônyegen? Vágjuk le egy kétliteres műanyag palack tetejét, majd a kapott tölcsérforma szélesebb részére húzzunk harisnyát! A kupak helyére tekerjünk szigszalagot, majd utóbbit tegyük a gégecsőbe, és porszívózzunk! A harisnya meggátolja, hogy az apróságok a porzsákba jussanak, a széles felület pedig bőven biztosít helyet a megtalálni valóknak.

Esernyőtartó

Nyessük le a nagy méretű műanyag palack felső, fordított tölcsérformájú részét, majd az így nyert hengeres forma szájától egy-két centiméterrel fúrjunk egymással szemben két lyukat! Ezeken fűzzünk át egy ötven-hatvan centiméter hosszú zsinórt úgy, hogy a megcsonkított palack belsejében lévő vé­geire csomót kötünk. A hurkot vessük át az első ülések egyikének fejtámláján, miközben a palackrész hátul pihen, s várja, hogy egy kiadós zápor után belehelyezhessük az összecsukható, vizes esernyőt.

További cikkek

Trágár

Karácsony Gergely: Szarok rá, hogy mi van a hangfelvételeken – videó

Luxus

Tovább habzsol a Gyurcsány-fióka: Floridai magánszigeten építkezik a budapesti közműholding vezetője

Ez is érdekelhet

life.hu

Az intenzívre került a magyar énekesnő: "Olyan rosszul lettem, hogy elájultam a vécében"

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek nyugodt éve lesz, végre jön a megérdemelt pihenés

origo.hu

Így nézett szembe a halállal az ír terrorista

kemma.hu

Az országban elsőként az esztergomi kórházban lesz tb-finanszírozott oxigénterápia

origo.hu

Démoni külsejű lényt fotóztak egy fán

nemzetisport.hu

Fehérvár: ukrán középpályás érkezik a Dinamo Kijevtől

origo.hu

Komoly környezeti előnyökkel járhat a rövidebb munkahét

life.hu

A magyar színésznő vallomása: "Volt dolgom nős férfival"

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Magunknak és sok mindenki másnak is csalódást okoztunk – Marguc

ripost.hu

Nagyon odatette: kemény posztot írt Djokovics kapcsán a magyar orvos

origo.hu

Kiderült, melyik a világ legerősebb paprikája