Aktuális

Iványi Gábor: Ma is megkeresztelném Orbán gyermekét

Bors

2016. szeptember 12. hétfő 09:30

Hiába vették el az egyházát, Iványi Gábor lelkész ma is azt állítja: ahogy Orbán Viktor kormányfő két gyermekét már megkeresztelte, ezt az unokájától sem tagadta volna meg.

Bár Orbán Viktor református, felesége, Lévai Anikó pedig római katolikus vallású, első két gyermeküket, Ráhelt és Gáspárt még Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője keresztelte meg.

A MET a metodistáktól vált ki a rendszerváltás előtt, és 2011-ig önálló egyházként működtek. Akkor azonban az Országgyűlés Fidesz-KDNP többsége velük együtt több mint száz felekezet egyházi jogállását szüntette meg. Ezzel az iskolákat, idősotthonokat és hajléktalanszállókat fenntartó MET elesett az állami támogatástól és az egyszázalékos szja-felajánlásoktól.

– Nem volt közöttünk baráti, bensőséges kapcsolat Orbánnal. Csak azt hittem, mindketten az egypártrendszert akarjuk eltörölni és a demokráciát akarjuk építeni. Ma már tudom, hogy ez csak vágyálom volt, csalódtam benne – mondta a Borsnak Iványi.

A lelkész ma is megkeresztelné a miniszterelnök gyerekeit, ahogy unokájával, Alízzal is megtette volna, akit nemrég kereszteltek meg katolikus szertartás szerint.

– Harag vagy sértettség nincs bennem Orbán tettei miatt, csak felháborodás. Ez nem azt jelenti, hogy bármit is megtagadnék, főleg egy gyermektől. Lelkipásztor vagyok, ez az én szolgálatom. De nem érzem úgy, hogy most valamiből kimaradtam – tette hozzá Iványi. A lelkész szerint a gyerekek jelleme nem attól függ, hogy ki keresztelte meg őket.

– Nem tudunk életük végéig garanciát vállalni arra, hogy a keresztség jellemes, önzetlen, tisztakezű, nem korrupt, nem harácsoló, vagyis a krisztusi elveket követő emberekké teszik őket. Abban bízom, hogy bátrak lesznek a jót választani. Minden jót kívánok Ráhelnek, Gáspárnak és a kis Alíznak is – zárta szavait Iványi.

Mint ismert, Orbán gyermekei közül Gáspár vette a legkomolyabban a hitét: társaival fiataloknak szervez istentiszteleteket. Iványi ma is az Orbán-kormány egyik legaktívabb bírálója. Nemrég mindhárom, három különböző köztársasági elnöktől kapott állami kitüntetését adta vissza Bayer Zsolt jobboldali újságíró Lovagkereszttel való állami kitüntetése miatt.     

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kollégáját akarta kimenteni a Dunából a vízbe fulladt kutyakiképző - videó

hirtv.hu

Eltűnt egy 6 éves kislány, édesanyját pedig holtan találták

metropol.hu

Szívszorító: halála előtt a kollégáján akart segíteni az elmerült kutyakiképző

magyarnemzet.hu

Az Európai Parlament megfosztaná Magyarországot az uniós forrásoktól

origo.hu

Szinte minden magyar sztár levetkőzött - de ki a legvadítóbb? Szavazzon!

mindmegette.hu

Kőkemény házimunkát kapott György herceg a nyári szünetre

life.hu

Cikluszavar: ilyenkor kell orvoshoz fordulni

borsonline.hu

Mindkét szülője meghalt a fesztiválon: árván maradt az angyalarcú 2 éves kisfiú

További cikkek

Baleset

Helyszíni fotó érkezett a kétéves hajdúhadházi gyermek tragédiájáról

Szexi

Korábban vécéket sikált, most pornóval keresi degeszre magát a kétgyermekes anyuka