Aktuális

Perre mehetnek a tűszerészeket gyászoló rokonok

M. S.

2016. augusztus 17. szerda 05:10

Túlterheltség vezetett a Hortobágyi Nemzeti Parkban július elsején történt bombarobbanáshoz – írta a Magyar Nemzet Vargha Tamás honvédelmi minisztériumi államtitkár írásbeli válaszára hivatkozva. A HM cáfol, a jogász azonban komoly következményeket emleget.

Forrás: MTI

A Magyar Honvédség kedden közleményben visszautasította a vádakat, amelyek szerintük a Honvédelmi Minisztérium (HM) által kiadott túlóraadatokat "félremagyarázva vonnak le következtetéseket a hortobágyi tűzszerészbaleset okairól". A HM közleményében kiemelte: a tárca - országgyűlési képviselői kérdésre - kiadott írásbeli válasza semmilyen összefüggésben sincs a tűzszerészbaleset okaival.

Közölték, hogy a tragikus tűzszerészbaleset okainak feltárására indított független szakértői vizsgálat nem zárult le, az jelenleg is zajlik, annak eredményeit a minisztérium, a Magyar Honvédség a közvéleményhez hasonlóan várja. Hozzátették, a Magyar Honvédség és a HM minden segítséget igyekszik megadni a balesetben elhunyt tűzszerészek családjainak.

A Bors által megkérdezett jogász, dr. Magyar György szerint ugyanakkor, ha mégis bebizonyosodik, hogy a tűzszerészeket jogellenes módon terhelték túl, továbbá bi­zonyítható a tragédia és a jogellenes gyakorlat közötti összefüggés, akkor az áldozatok hozzátartozói akár kártérítési pert is indíthatnak.

– Ha esetleg bizonyítható lenne a felettesek mulasztása, az foglalkozás körében elkövetett bűncselekmény gyanúját is felveti. Mindazonáltal legfőképpen azt tartom abszurdnak ebben a szomorú történetben, hogy a nap mint nap életüket kockáztató tűzszerészekre nem kötnek biztosítást, magyarán spórolnak a biztonságukon. Ez elfogadhatatlan! – fakadt ki az ügytől független jogász.

Közben tegnap az MSZP azt követelte a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a baleset minisztériumi vizsgálati anyagát, és nevezze meg a történtek felelősét. Budai Bernadett, a szocialisták szóvivője azt is fontosnak tartja, hogy kiderüljön: a tűzszerészek biztosításának 2012-es megszüntetése után milyen kártérítést kaptak a hozzátartozók.

A HM a Bors érdeklődésére azt közölte: gondoskodott jelentős összegű kártérítési előleg megállapításáról és kiutalásáról az elhunytak hozzátartozóinak, s megtérítette a temetési költségeiket. Az érintettek kegyeleti juttatásban, özvegyi nyugdíjban és árvaellátásban is részesülnek.

Túlórák

Az adatok szerint 2012-ben 14 500 órával kellett többet dolgozniuk a tűzszerészeknek a Hortobágyon, 2013-ban ez a szám 34 600-ra, 2014-ben 47 ezerre nőtt, majd 2015-re 45 600-ra mérséklődött. Idén eddig 31 ezer túlórát számoltak el.

További cikkek

Tragédia

Sikítás törte meg a csendet: szomszédai küzdöttek az 1 éves kisfiú életéért

Karambol

Súlyos baleset történt, azonnal indultak a rendőrök és a tűzoltók a XVIII. kerületbe

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Ámokfutó lövöldözött a heidelbergi egyetemen

borsonline.hu

Brutális, ami az ország felé tart: ebben nem lesz köszönet

origo.hu

Tyrannosaurus üldöz síelőt a Jurassic World: Világuralom előzetesében - videó

magyarnemzet.hu

„Visszataszító ilyet hallani egy közéleti szereplőtől”

kisalfold.hu

Hamis parfümökkel üzletelt a neten egy egy Győr-Moson-Sopron megyei hirdető

origo.hu

Mumifikálódott magzatot fedeztek fel egy egyiptomi múmia hasában

origo.hu

Inkább már befizetnek a magyarok az ATM-eknél

life.hu

Friss kutatás: kiderült, mennyire véd a Szputnyik V az omikron ellen

life.hu

Tűz a Szent Imre kórházban: "Csak a kétségbeesett kiabálás szűrődött át"

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: édesapjára emlékezik a volt tatabányai szélső

origo.hu

Légifotók régen, amikor még nem drónokkal fotóztak - galéria