Aktuális

Kétnapos partit csapott, majd öngyilkos lett az asszony

Bors

2016. augusztus 14. vasárnap 05:00

<p>A bulin egyetlen szabály volt: tilos sírni.</p>

Milyen kiút lehet egy gyógyíthatatlan betegségből? Egy olyan állapotból, ami szépen-lassan felemészti az embert? A kaliforniai Betsy Davis úgy döntött: inkább önként távozik az élők sorából - de előtte a lehető legstílusosabban búcsúzik el a barátaitól, szeretteitől.

A 41 éves Betsynél 2013-ban diagnosztizálták az ALS-t: az amiotrófiás laterálszklerózis avagy Lou Gehrig-betegség a központi idegrendszert mozgató idegsejtjeit támadja meg, elgyengítve, végül elsorvasztva az ember akaratlagos izmait - így nem csak a mozgásért vagy a beszédért, de például a nyelésért vagy a légzésért felelős izmokat is.

A képzőművész az egyike Kaliforniában azoknak, akik az orvosi felügyelet mellett elkövetett öngyilkosságot választhatták - és választották. Az asszony - aki az utóbbi időben már nem csak állni volt képtelen, de már önállóan fogat mosni is - úgy döntött, július 23 és 24-én egy kétnapos búcsúbulit szervez: saját magának. 30 legközelebbi ismerősének egyetlen szabályt kötött ki: csináljanak, amit szeretnének, viseljenek, amit szeretnének, de ne merészeljenek sírni a jelenlétében. Egy vendég csellót hozott, egy másik harmonikán játszott, koktélokat fogyasztottak, pizzáztak, valamint mindenki magával vihetett egy-egy darabot a művésznő életéből: akár egy fotót, akár egy festményt...

Végül - miután mindenki elköszönt a beteg asszonytól a kétnapos parti után - kifektették egy baldachinos ágyba a domboldalra, ahol végignézte utolsó naplementéjét, majd orvosa beadta neki a halálos gyógyszerkeveréket. 

Négy órával később Betsy Davis távozott az élők sorából.

„Amit Betsy tett, a leggyönyörűbb halál, amit bárki is kívánhat. Azzal, hogy ő irányított, a távozását is művészi alkotássá tette” - nyilatkozta az egyik meghívott, a New Yorkban élő fotós, Niels Alpert.

Öngyilkosság orvosi felügyelet mellett

Az ehhez hasonló felügyelt öngyilkosságok az Egyesült Államokban négy tagállamban engedélyezettek. Oregon volt az első - 1997-ben, Kalifornia pedig csak nemrég csatlakozott az engedélyezőkhöz. Európában Belgiumot kell mindenképp megemlíteni: jelenleg itt a legliberálisabb a hozzáállás az eutanáziához az egész világon.

A felnőtt pácienseknek, akik a halál eme formáját választják, minden esetben halálos betegségben kell szenvedniük, mentálisan épnek kell lenniük, és az orvosi előrejelzések alapján hat hónapnál kevesebb kell, hogy legyen hátra az életükből.

További cikkek

Tetoválás

Két éve még egy sármos srác volt, most rettegnek tőle az emberek, ha meglátják

Fájdalom

Földön túli szerelem: Zokogva búcsúzott menyasszonya Dobos Attilától

Ez is érdekelhet

life.hu

Döbbenetes dolgot állít Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

life.hu

5 tipp az intim egyensúly fenntartásáért

magyarnemzet.hu

Bangóné még nem adta vissza az országgyűlési mandátumát

szon.hu

Véletlenül lőtt a vadász, 2 kilométerrel odébb meghalt egy újfehértói ember - Nem érzi magát bűnösnek

origo.hu

Emiatt halnak meg sokan szex közben

nemzetisport.hu

Kerékpár: Bernal több műtéten esett át, súlyos állapotban van

origo.hu

Megbírságolta az egyik legnagyobb hazai biztosítót az MNB

nemzetisport.hu

Gyász: Amerikától Ausztráliáig – külföldön is megemlékeztek Csollány Szilveszterről

borsonline.hu

Ennek a 3 csillagjegynek minden sikerülni fog 2022-ben

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a svédek nem játszanák le a helyosztót, ha nem jutnak elődöntőbe

origo.hu

Csollány Szilveszter élete képekben