Aktuális

Nizzai terror: itthon is aggódnunk kell?

BLN

2016. július 22. péntek 10:30

<p>Vajon számolnunk kell Magyarországon is olyan jellegű terrortámadásokkal, mint amilyenek a közelmúltban Európa több nagyvárosában is történtek?</p>

Forrás: Vadnai Szabolcs, MTI

Vajon nálunk bekövetkezhet-e a nizzai terrorcselekményhez hasonló eset, amikor a tunéziai Mohamed Lahouij-Bouhlel egy bérelt hűtőkocsival a francia nemzeti ünnepet lezáró, késő esti tűzijátékot néző tömegbe hajtott, nyolcvannégy ember halálát okozva ezzel. A franciáknál már korábban is történt hasonló eset. Az 1998-as labdarúgó-világbajnokság idején az utcai ünneplést a nizzaihoz hasonló merénylet tette tönkre: a tömegbe hajtó gépkocsival egy embert megöltek, százötvenet megsebesítettek. 

Tankok és kor­donok kö­zött araszolva juthattak csak be a turisták a Szent Péter térre a Vatikánban a múlt hét végén. Az olasz rendőrség a nizzai terror után két nappal mindent elkövetett, hogy ellenőrizetlenül egyetlen autó se hajthasson át, ezért az utcákat páncélkocsikkal zárták le. Ez a fajta elővigyázatosság a hí­resen óvatos Vatikánban is újdonságnak számított. Adott esetben – főleg egyházi rendezvényeken – óriási tömeg gyûlik össze a Szent Péter-bazilika előtti téren.

A Bors arra volt kíváncsi, hogy augusztus 20. közeledtével Ma­gyarországon milyen intézkedésekre számíthatunk a fôvárosban. Hiszen az állami ünnepet hagyományosan lezáró tűzijáték százezreket mozgat meg, sokan emiatt utaznak Budapestre. A Terrorelhárítási Központ helyett végül a honvédelmi tárca Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala világosított fel: most nem indokolt komolyabb készültség. 

Csípős

A legjobban az tetszik: az operatív törzs folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket... Mint ahogy 2006-ban a tomboló vihart (4 ha­lott, 300 sebesült). Vajon azt is végignézik, ahogy a pesti alsó rakparton végigszáguld a tömegben a hűtőautó? Kovács Vince

– A rendvédelmi szervek műveleti, valamint partnerszolgálati együttműködés keretében szerzett, terrorizmusra és terrorcselekményekre vonatkozó információk alapján a Terrorellenes Koordinációs Bizottság megállapította: a 2016. március 29. óta Magyarország egész területén hatályban lévő hármas, azaz közepes terrorfokozat megváltoztatása nem indokolt – közölték. A nizzai támadás után a bizottság úgy látta, hazánk ve­szélyeztetettségének növekedése nem valószínűsíthető. – Az augusztus 20-i programok biztonságos lebonyolításáért az operatív törzs felel, amely a programok teljes ideje alatt folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket. Szükség esetén azonnal meghozza a döntéseket – húzták alá. Vagyis hiába várunk tankokat az utcákra, azokra most semmi szükség.

További cikkek

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Tragédia

Megrázó részletek a nyíregyházi tragédiáról: a hátsó szélvédőn repült ki a szörnyethalt 22 éves anya

Ez is érdekelhet

origo.hu

Luxusautójával ment edzésre Dzsudzsák Balázs - kép

life.hu

"Milyen rúzst használsz, Norbika?" - Támadják a kommentelők Schobert Norbit: fotó

magyarnemzet.hu

Eddig bírta a kommentáradatot az egykori szépségkirálynő új barátja

kemma.hu

Halálos baleset Tatabányán: vélhetően rosszul lett az ütközés előtt az áldozat

origo.hu

Hatalmas robbanás lesz az űrben idén

vg.hu

Zacher Gábor: megnyerheti a koronavírus elleni csatát Csollány Szilveszter

origo.hu

124 mérges kígyóval körbevéve találtak holtan egy férfit az otthonában – videó

nemzetisport.hu

Videó: a furcsán futó matematikus bíró elvitte a show-t az Afrika-kupán

borsonline.hu

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

origo.hu

Vidám fazon és 5 literes fogyasztás: teszten a magyarok egyik új kedvence