Aktuális

Migránsnak nézték a mexikói munkásokat Szügyön

M. R.

2016. július 4. hétfő 09:30

Csodálták a közbiztonságunkat, de nem bírták az ételeinket a Szügy falujában dolgozó mexikói varrómunkások. Jobban dolgoztak, mint a magyarok, ezért hívták őket.

Forrás: Vaskó Tamás

Szügy egy alig 1300 fős lélekszámú, hegyekkel körülölelt község a szlovák határtól néhány kilométerre Nógrád megyében, viszont mellette három gyár is működik. Bár a környéken nagy a munkanélküliség, az üzemekben nagy számban dolgoznak szlovákok, és manapság sokkal távolabbról is érkeztek vendégmunkások.

A Bors a falusiaktól megtudta, hogy sok helyi lakos képzetlen, nem vállalja a háromműszakos munkarendet, vagy nem dolgozik elég jól. Ezért érkezett tavasszal nyolc munkás – négy nő és négy férfi – Mexikó Toluca nevű városából az egyik szügyi üzembe, ahol nyitott tetejű autókhoz gyártanak vászontetőket.

Mivel a nemzetközi cég ottani dolgozójaként ugyanazt a munkafolyamatot végezték Mexikóban, mint Szügyön kellett, illetve a magyar üzemben sok selejtet gyártottak, egy nagyobb megrendelés miatt megérte a vállalatnak három hónapra ideutaztatnia a közép-amerikaiakat.

A falubeliektől megtudtuk, hogy többen először migránsnak nézték a mexikóiakat, és nem köszöntek nekik az utcán, akik tolmács nélkül jártak a falu egyetlen boltjába, de a kocsmákat elkerülték. Amikor megtudták, kik ők, reggelente a gyerekek is integetéssel köszöntötték a gyárba induló mexikóiakat, akik egy ma fogadóként működő, 120 éves kúriában szálltak meg.

A szakácsnő, Erika szerencsére jól tudott spanyolul, mivel nyolc évig élt Spanyolországban, így ő segítette a vendégeket. A Borsnak elmesélte, a mexikóiak nagyon hiányolták a kukoricalisztből készült tortillát, és utálták a levest és az általuk száraz rizsnek nevezett köretet. Eleinte inkább kézzel ettek, aztán áttértek az evőeszközökre.

A legjobban a zöldellő környezet és a közbiztonság tetszett nekik Magyarországon. Ugyanis Mexikóban a drogkartellek miatt mindennaposak a lövöldözések az utcákon. Szabadidejükben Budapestre is elvitték őket, ezen felül kerti sütésekkel és a Copa America futballmeccseinek nézésével múlatták az időt. Vendéglátóik még mexikói tévécsatornákat is tudtak nekik biztosítani műholdon keresztül.

Most Tatárföldről érkezett munkások laknak a helyükön. Ők sem vesznek részt a falu életében: leginkább a szállásukon élnek közösségi életet, és roppant elégedettek a magyar vodkával.

További cikkek

Szörnyűség

Kislányával együtt elraboltak és megerőszakoltak egy kaposvári nőt

Szexi

Letapasztotta a mellbimbóit, így már nem tiltja le az Insta Barbit

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

„Elképesztő sorok voltak” – írta Jámbor az aláírásgyűjtésről, aztán jött Hont, és megmutatta a valóságot

mindmegette.hu

Heti 10 recept: itt a farsang, tarolt a szalagos fánk, de egy jó bolognaira is volt igény!

life.hu

Kétszeres nagymama lesz a magyar színésznő: lányai egyszerre várnak babát

vg.hu

Letartóztatták azt az ápolónőt, akit azzal vádolnak, hogy csak imitálta az oltás beadását

kemma.hu

Az országban elsőként az esztergomi kórházban lesz tb-finanszírozott oxigénterápia

vg.hu

Letartóztatták az ápolónőt, akit azzal vádolnak, hogy csak imitálta az oltás beadását

ripost.hu

Gyilkolt az erős szél: gyerekek közé zuhant egy leszakadó faág, meghalt a 14 éves Patrik Nyitrán

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Montenegró középdöntős; búcsúzott Szlovákia

ripost.hu

Nem búslakodik az Exatlon kiesője: tűzpiros bikiniben mutatta meg a testét

origo.hu

Családja gyászolja a budapesti rablóüldözőt, aki hősi halált halt