Aktuális

Elképesztő konyhai trükk: fordítsa ki a tojást! videó

Balajti Péter

Létrehozva: 2016.07.22.

<p>Gondolta volna, milyen csodákat művelhetünk a tojással? Szív formát alkothatunk belőle vagy kicserélhetjük a sárgáját a fehérjével. Sőt egyetlen mozdulattal megállapíthatjuk, hogy friss, netán fogyasztásra alkalmatlan.</p>

Hogy is van ez?

A természet játéka vagy a géntechnológia helyett a tudomány leleménye áll a kifordított tojás hátterében. A mutatvány kissé időigényes, ám az eredményt látva talán még azok is kedvet kapnak a tojásevéshez, akik esetleg nem szeretik.

Fogjuk a tyúktojást, tekerjük körbe celluxszal, majd helyezzük egy harisnya szárának közepébe. Kössünk csomót a tojás bal és jobb oldalára, aztán két kezünkkel a harisnya két végét megfogva végezzünk körkörös mozdulatokat, amíg az anyag feltekeredik, s aztán ritmikus, pulzáló mozdulatokkal, úgy, akár az egykori gyerekjátéknál, a cérnahurokra kötött gombnál engedjük, hogy a lendület hatására a centrifugális erő kívülre szorítsa a tojás sárgáját a meszes héj belsejében. A percekig tartó gyakorlatsor végén szabadítsuk ki a tojást, majd alulról világítsuk meg egy kis zseblámpával. Ha átlátszó, folytassuk a fent leírtakat, ha matt, akkor mehet a főzővízbe, ahol keményre főzzük. A cellux eltávolítása és hűtés után óvatosan pucoljuk meg, s tálalhatunk is.

Ha törik, ha nem

Soha többé nem kell azon aggódnunk, hogy főzés közben megreped a tojás burka és kitüremkedik a héj alól a fehérje. Ehhez két praktika is rendelkezésünkre áll. Ha egy tűvel óvatosan kilyukasztjuk a tojás alját, elejét vehetjük a bajnak. A másik megoldás még egyszerűbb, csak borítsunk egy fél evőkanálnyi sót a főzővízbe.

A só ráadásul akkor is jó szolgálatot tesz, ha a padlóra ejtettük a tojást: szórjuk be vele gazdagon, úgy könnyebb feltakarítani.

Úszik a romlott

Könnyen megállapíthatjuk egy tojás frissességét, ha egy nagy tál vízbe tesszük. Amennyiben fekve lesüllyed az aljára, bátran ehetjük, ha állva merül a tál fenekére, akkor már csak kemény tojásként ajánlott mi­előbb elfogyasztani. Abban az esetben viszont, ha a víz színén úszik, dobjuk ki, mert fogyasztásra már nem alkalmas.

Főtt vagy nyers?

Előfordul, hogy a főtt tojások közül nem mind fogy el a vacsoránál, a maradék pedig bontatlanul visszakerül a nyersek közé. Egy egyszerű módszerrel könnyen, feltörés nélkül eldönthetjük, melyik tojás ehető azonnal és melyik nem. Fogjuk meg az egyik példányt, fektessük az asztalra és pörgessük meg. Ha nem a középpontja körül forog, hanem össze-vissza kacsázik, akkor nyugodtan pu­colhatjuk és szeletelhetjük is: megtaláltuk a kemény tojást!

Szerelmes a szakácsnő

Bár léteznek szív alakú tükörtojásformák, illetve serpenyők, még látványosabb és meglepőbb, ha a kemény tojás vesz fel hasonló alakzatot. Ehhez mindössze egy tollra, két befőttesgumira és egy nyolc centi széles, keskeny kartoncsíkra lesz szükségünk. Fektessük a hosszabbik oldala mentén félbehajtott papírba a frissen pucolt, még meleg tojást úgy, mintha egy kis csónakba kerülne. Tegyük a tollat a tojás tetejére, majd szorítsuk rá az íróeszközt a tojás tetejére úgy, hogy behorpassza azt. A toll két végét a gumikarikákkal rögzítsük a papírhoz, s várjuk meg így, hogy a tojás teljesen kihűljön. Ezután szabadítsuk ki és vágjuk ketté. 

Fejtsük meg a kódot!

Számok és betűk sora díszíti a tojásokat, amelynél az első karakter az állattartás technológiáját jelzi (0. – bio tartás, 1. – szabad tartás, 2. – alternatív tartás, 3. – ketreces tartás), az ezt követő betűk a származási országot mutatják (pl.: HU – Magyarország, PL – Lengyelország, SK – Szlovákia), majd a megye kódszáma, az állat-egészségügyi kerület sorszáma, az állattartó telep, továbbá az istállók száma következik.

Mindent bele!

A tyúkok kincse többek közt vasban, vitaminokban, folsavban, szelénben, kénben, káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban, nátriumban, luteinben és jódban gazdag. Sőt esszenciális zsírsavjai speciális agyi működésekben, az alvásban, a stresszkezelésben és a koncentrálásban is pozitív szerepet játszanak. Míg a tojásfehérje az anyatej után a második legjobb minőségű fehérjeforrás, addig a sárgája hamisítatlan D-vitamin-bomba (csak a tőkehalmáj tartalmaz többet). Ráadásul egy L-es méretű tojás mindössze hetven kalóriát és öt gramm zsírt tartalmaz, mi több: növeli a teltségérzetet, így csökkenti az éhséget. Az S-es tojás legfeljebb 53, az M-es 53–63, az L-es 63–73 grammos, míg az XL 73 grammnál is nagyobb.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172882_auto_resized.jpg
origo.hu

Litvánia felrobbantaná a krími hidat, az oroszok erősen reagáltak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27591_resized.jpg?avcount=1714466712
origo.hu

Megdöbbentő atomháborús fenyegetés a lengyelektől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174794_auto_resized.png
hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170167_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174770_auto_resized.jpg
vg.hu

OTP: ez a bank lehet Csányi Sándorék célpontja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27592_resized.jpg?avcount=1714466712
origo.hu

Megdöbbentő fotóval sokkolta az embereket Vilmos herceg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hamarosan rendkívüli szerencse fog rámosolyogni erre a 4 csillagjegyre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714466712
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rkjf4BTjHOXULuG1dhwOuhiViIK9BOQRkrLi0z9O-Ow/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiZDAxMGM4YmU5YjRjZmJhNmQ0NjRiNzUzOTdiN2I5.webp
Baleset

Gázolás történt Budapesten, busz alá szorult egy ember

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gGc7j1-q9Do1_TFTQLnq1mNVr7FPnnGmitDfoPqgrG4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q4ZDU1ZDI5NzEwMzQ1NTVhYTY0MDlkNDZjNzM0MmEy.webp
Végzet

Motoros tragédia Komlónál: Daruval emelték ki Fanni holttestét az autó alól