Aktuális

Brüsszel elkaszálta Orbánék két különadóját

Bors, MTI

Létrehozva: 2016.07.04.

Az Európai Bizottság szerint a kormány kivételezett egyes cégekkel.

Szabályellenes a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermék-értékesítést terhelő adó, az Európai Bizottság (EB) véleménye szerint az árbevételtől függő progresszív díjszerkezeten alapuló két adóügyi intézkedés sérti az uniós állami támogatási szabályokat - írta közleményében az EB hétfőn.

A tájékoztatás szerint a bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a progresszív díjszerkezet szelektív előnyöket biztosít az alacsony forgalmú vállalkozások számára a versenytársaikkal szemben.

A bizottság közölte: az uniós jog értelmében a tagállamok maguk dönthetnek adózási rendszereikről, ezért a bizottság nem vonja kétségbe Magyarország azon jogát, hogy az adószintjeit maga döntse el. Ugyanakkor a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy adórendszereik összhangban álljanak az uniós joggal. Ez vonatkozik az állami támogatási szabályokra is azáltal, hogy nem nyújtanak szelektív előnyöket egyes vállalkozásoknak például a hazai termékek és a többi tagállamból származó termékek közötti megkülönböztetéssel.

Az Eurologus szerint a vizsgálat még tavaly nyáron indult mindkét ügyben. A vizsgálat miatt Magyarország egyik adót sem szedte be, így nem is kell visszafizetnie semmi.

Az Európai Bizottság 2015 nyarán indított vizsgálatot a két ügyben. Magyarország végül az egyik adót sem szedte be, így nem kell visszafizetni se semmit. Ráadásul a díjtervezetet vissza is vonta a kormány végül még 2015 novemberében.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek