Aktuális

Magányos flamingó portyázik a magyar pusztán

Bors

Létrehozva: 2016.06.17.

Egy egzotikus madár bukkant fel a kiskunsági pusztákon, olyan, amilyet mifelénk legfeljebb állatkertekben látni. Amikor először pillantotta  meg a nemzeti park munkatársa, egyedül álldogált a szikes ta­vaknál, és táplálékot keresett.

A flamingó valószínűleg a Földközi-tenger vidékéről érkezett hozzánk felfedezőútra. Május végén tűnt fel először a természetvédelmi őrkerület vezetőjének, azóta újra és újra találkoznak vele a Kiskunsági Nemzeti Park területén.

– Egy öreg, nászruhás rózsás flamingót pillantottam meg a Zab-széken, Szabadszállás hatá­rában. A madár egykedvűen álldogált a sekély, szikes vízben, majd szárnyra kapott, és északnak repült, de láttuk leereszkedni a Kisréten, s lassan lépkedve, csőrét a vízbe mártva táplálkozni kezdett – számolt be az észlelésről a Facebookon dr. Pigniczki Csaba.

A szakember szerint a madár félénk, a mozgásra aktívan figyelt, oldalazva távolodott a vélt vagy valós veszélyforrástól. Akkor is árgus szemekkel kémlelt, ha a többi madár felrepült, és inkább maga is szárnyra kelt, de nem kommunikált velük.

– Talán azért a felső-kiskunsági, szikes vizeket választotta, mert megjelenésükben és karakterükben emlékeztetnek azokra a sós tavakra és tengerparti lagúnákra, ahol a flamingók nagy tömegben fordulnak elő – magyarázta a természetvédelmi őr.

A rózsás flamingók jellemzően planktonikus algákkal, zoo­planktonnal táplálkoznak, amit speciális csőrük segítségével szűrnek ki a vízből. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek