Aktuális

Ügynök volt-e az egykori KDNP-s képviselő?

Munkatársunktól

2016. május 20. péntek 09:30

Nem tanúskodhattak a még élő, volt III/III-as tisztek arról, hogy Varga László volt KDNP-s parlamenti képviselő ügynök volt-e.

Az MSZP kecskeméti önkormányzati képviselője, Király József még 2014-ben felszólította a helyi fideszes képviselőket, hogy nyilatkozzanak: a rendszerváltás előtt beszervezte-e őket a besúgókat alkalmazó III/III-as főcsoportfőnökség vagy sem. Egy volt tartótiszt ugyanis levélben az írta a Fidesz helyi elnökének, majd a Hírösvény nevű hírportálnak: Varga László volt KDNP-s képviselő és református püspök Budai fedőnéven ügynök volt, és megnevezte az ezt bizonyítani tudó, még élő tartótiszteket. Csak Varga nem válaszolt Királynak, viszont magánvádas rágalmazási pert indított ellene a Kecskeméti Járásbíróságon.

Varga László jelenleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik, milliárdos közpénzeket kezelő alapítványának, a PADMA-nak a kuratóriumi elnöke. Király ügyvédje, dr. Czeglédy Csaba ezért kezdeményezte: bár a levelet író tartótiszt időközben elhunyt, az általa megnevezett hat személyt hallgassa ki a bíróság, illetve kérje ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából a bizonyító erejű iratokat.

A bíró azonban döntés helyett szerdán harmadszor is elnapolta a tárgyalást most júniusra. Czeglédy Csaba a Borsnak elmondta: nem a halasztás a szokatlan, hanem hogy ennyi ideje nem döntött a bíróság. Nyomós közérdek miatt ugyanis van mód a valóság bizonyítása keretében a név szerint ismert volt III/III-as tisztek meghallgatására.

Az egyik koronatanú megyei vezető volt, akiről Varga a bíróságon már elismerte: személyesen ismerte, mivel külföldi utazásai előtt és után elbeszélgetésre kellett jelentkeznie nála. Czeglédy úgy fogalmazott: csak a 70-es, 80-as éveikben járó volt tisztek kihallgatásával tisztázódhat, hogy a Budai fedőnéven jelentő Varga László azonos-e a PADMA-t vezető Varga Lászlóval vagy sem.    

További cikkek

Tragédia

Most kaptuk: Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

LikeFight

LikeFight: Orbán látványosan lekörözte Márki-Zayt

Ez is érdekelhet

vg.hu

Oltásra kötelezik a 18 év felettieket a szomszédunkban

metropol.hu

Megszakad a szív: konferenciabeszélgetés közben, 9 éves lánya karjai közt halt meg az anya

hirtv.hu

Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

szon.hu

Bogár sírt és remegett - A nyírvasvári férfi először nem akarta átadni a kutyát az állatmentőknek (videó)

origo.hu

Újabb szolgáltatás tette ki a szexmunkások szűrét

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Boldog vagyok, hogy magyar lehetek – Máthé Dominik

vg.hu

Jelentős magyar szerepvállalással bővül a sóparadicsom Szovátán

ripost.hu

Tragédia a sípályán: Pár perc alatt szörnyethalt az 5 éves kislány

borsonline.hu

Berobbanó hőség, korán érkező tél: kiderült, milyen időre számíthatunk 2022-ben

borsonline.hu

Komor figyelmeztetést adott ki a NASA: veszély fenyegeti a Földet

origo.hu

Hat kutya és változatos személyiségük - a kóborlótól a hercegnőig