Aktuális

Örök sebet ejtettek a szerbek Szentlászlón – durva fotók

Gergály Judith

2016. május 24. kedd 12:00

25 éve dördült el az első ágyú a horvátországi faluban, Szentlászlón. A háborúban 152 napig védte a falut a magyar parancsnok katonáival. Tizenöt holttestet azóta sem találnak.

Forrás: AFP/Europress

1991-re Jugoszlávia teljesen szétesett. A horvát–szerb összecsapásokban magyar katonák is harcoltak, önként kockáztatták az életüket, hogy megvédjék a szülőföldjüket. A leghősiesebb ellenállást a határtól hatvan kilométerre található magyar falu, Szentlászló tanúsította. Az 1370 fős település maga megszervezte a hadseregét, és 152 napon át feltartóztatták a szerbeket. Kocsis László parancsnok a 25 éves év­forduló kapcsán a Borsnak idézte fel a történteket. 

– Nem volt kérdés, hogy harcolunk az otthonunkért. Nyolcszáz éve magyarok lakta település, szerettünk itt élni. A szerbekkel a konfliktusok 1991-re elmérgesedtek. Egyik napról a másikra ellenünk fordultak, akikkel ko­ráb­ban egymás mellett ültünk az iskolapadban. Kiabálták, hogy megölnek minket a „Nagy Szerbiáért!” – emlékszik Kocsis. 

A parancsnok kezdetben hetven katonával állt a frontvonalba, alig volt fegyverük. Az ostrom miatt az asszonyokat és a gyerekeket ki kellett menekíteni.

– Eszék a horvátoknak fontos központ volt, hogy megvédjék, az előtte lévő falvakban kellett feltartóztatni a szerb hadsereget – magyarázza a parancsnok.

Hónapok alatt a falut porrá rombolták, 470 házból egy sem maradt épségben. A templomot és a vasútállomást is szétlőtték. No­vem­ber 18-án Vu­kovár elesett, a szentlászlói katonák csapdába estek, körbezárták őket. Nem volt más lehetőség, menekülni kellett. A parancsnok háromszáz ember életét mentette meg.

– A templomkertben elástuk a halottakat, és mialatt a szerbek este mulattak, ötszáz méterrel a hátuk mögött elosontunk a vasút vonalában, majd a folyón át. A sebesülteket sem hagytuk ott – mondja László.

Évekig nem térhettek vissza Szentlászlóra. A faluban egyszázadnyi ember meghalt, 15 holttestet ma sem találnak.

– A szerbek kikaparták a halottainkat, és szándékosan elvitték másik faluba, hogy ne találjuk meg. 25 év alatt kettőt sikerült azonosítani, tizenöt holttestet azóta is keresünk. Milyen fájdalmas egy apának, aki el sem tudja temetni halott fiát! – sóhajt a parancsnok.   

Lászlónak ekkor volt hétéves a kislánya. Ez adott neki erőt, mert tudta, a családja biztonságban van. Hiába telt el 25 év, a túlélők többségének azóta is rémálmaik vannak és lelkileg betegek. Kocsis László parancsnok becsületrendet kapott a hősiességéért, de azt mondja, azt a tíz évet soha nem tudja neki vissza­adni.

További cikkek

Horror

Sarlóval fejezték le a turistát a vakáción

Horror

Évekig őrizgette neje holttestét a feleséggyilkos rém

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Videó: nézni is borzalmas – a nehézsúlyú UFC-bajnok „ott” ütötte meg a Jackass sztárját

ripost.hu

Ezüsthajnak becézik: már 13 évesen őszült az erdélyi "csodalány"

origo.hu

Az utas kinyitotta egy furgon ajtaját a Széna téren, ami ezután jött, az igazi szégyen - videó

beol.hu

Bejelentették a Fidesz Békés megyei képviselőjelöltjeit

nemzetisport.hu

Női kézi: hosszabbított norvég válogatott kapusával az ETO

vg.hu

Romkastélyok és luxuspaloták eladósorban

metropol.hu

Szörnyű hír érkezett, öngyilkos lett az ismert színész

mandiner.hu

Elkezdődött az oltási kötelezettség parlamenti vitája Németországban

vg.hu

Jótékonykodásra is fordít vagyonából Rihanna, a világ leggazdagabb énekesnője

origo.hu

Forradalmi döntés született, az egész világon elkezdődhet a repülő autók korszaka - videó