Aktuális

Medgyessy cége 180 milliót kapott az Alstomtól

Bors

Létrehozva: 2016.04.27.

Hatszázezer eurót, vagyis 180 millió forintot kapott az Alstomtól Medgyessy Péter volt miniszterelnök cége. A francia metrókocsigyártó ellen vizsgálat folyik korrupció miatt.

Forrás: Fejér Bálint

Csaknem hatszázezer euró (180 millió forint) áramlott a korrupciós botrányba keveredett francia Alstomtól Medgyessy Péter egykori miniszterelnök családi cégéhez – tudta meg a Magyar Idők.

A szóban forgó vállalkozás a AssistConsult. Ebben az egykori szocialista kormányfő tulajdonosként jelent meg, de állítja: nem vállalt szerepet a cég napi munkájában, így az új üzletfelek megszerzésében sem. A Magyar Idők szerint az Alstom 2007-ben és 2008-ban összesen 597 ezer eurót utalt az AssistConsultnak. Ekkor egyébként már nem volt miniszterelnök Medgyessy. A lap megjegyzi: az összegek minden esetben egy másik, Medgyessyhez köthető cég, az M.P. Európa Tanácsadó Kft. számláján kötöttek ki végül.

A Bors megkereste Medgyessy Pétert, hogy reagáljon a vádakra, de ő udvariasan elhárította érdeklődésünket. Előtte az Indexnek azt mondta:

– Való igaz, hogy tanácsadói szerződése volt cégem utódjának az Alstommal. A díj a cég árbevétele volt, amely után adózott, és kilenc ember több éves munkájának ellenértéke. A Magyar Időkben megjelent cikk gyenge próbálkozás az MNB alapítványi botrányokról való figyelemelterelésre – magyarázta Medgyessy elismerve, hogy az AssistConsult megkapta a fent említett összeget az Alstomtól, de szerinte az egy legális tanácsadói szerződés volt.

Az Alstom vezetői ellen a brit és a magyar hatóságok is nyomoznak. A gyanú szerint összesen 2,3 milliárd forintnyi kenőpénzt fizettek 2006–2007-ben a BKV-nak azért, hogy a francia cégtől vegyenek metrókocsikat. [Jegyzetünk itt.]

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek