Aktuális

Így tartsa távol a pofátlan galambokat

Bors

Létrehozva: 2016.04.20.

Két darab ág elég nekik, és már rakják is a tojásaikat az erkélyemre a galambok. Nem tudok szabadulni tőlük! – dühöngött egy belvárosban élő férfi. Sokan küzdenek azzal, hogy távol tartsák otthonuktól ezeket a madarakat.

Az álla­tokat védők szerint az ember tolakodott be a galambok életterébe, a galambürülékkel küzdők pedig úgy vélik, hogy joguk van tisztán és galambmentesen tartani a saját otthonukat és környezetüket. Ahhoz, hogy békében megférjünk egymás mellett, olyan módszereket kell választanunk a távol tartásukra, melyek nem okoznak sérülést az állatnak és az ember is nyugodtan ülhet ki a teraszára. Novoszádi Richárd galambriasztás-specialista, a megoldas.hu munkatársa adott tanácsokat ebben.

Megelőzés 

Egyéni védekezésre leghatásosabb a galambok behatolásának fizikai megakadályozása. Padlás esetén a tetőkibúvók gondos lezárása, ereszdeszkázat hiányainak pótlása, törött, félrecsúszott cserepek pótlása elzárhatja a galambok bejutási útjait. A párkányoknál – amennyiben eléri a tulajdonos – esély lehet a leszállás ellen védekezni saját kihelyezésű eszközökkel, például huzallal vagy csúszós géllel. A nehezen elérhető helyekre érdemes alpinista galambriasztó szakembert hívni a balesetveszély miatt. Erkély, terasz esetén már nehezebb a házi megoldás, mert itt nagyobb a berepülő felület, itt már megfontolandó a hálózás.

Riasztás

Sokan úgy gondolják, hogy egy élethű ragadozómadár-figura elijeszti őket, ez azonban nem túl hatásos. A galambok rövid idő alatt megszokják ezeket, és akár rá is telepednek. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ha egy-két naponta arrébb rakjuk a szobrot, akkor nem szoknak hozzá. A kikötözött zörgő szalagok, CD-k kihelyezése is hatásos lehet egy ideig. Léteznek speciális riasztó gélek is, amelyek több módon hatnak, ennek egyik hatása a szaghatás, amit az ember nem érez, de a galambokat elriasztja. Az erkélyen, teraszon soha ne hagyjunk kint kenyeret, számukra kedvező élelmiszert, illetve kutya- vagy macskaételt, mert ezzel odaszoktathatjuk őket. Az erkély korlátja fölé, illetve azokra a helyekre, ahol szeretnek leszállni, feszítsünk ki egy-két centiméterre egy zsinórt, ez zavarja a le­szállásukat.

Ürülék

A galambürüléknek nagyon magas a foszfortartalma, ezért maró hatású. Ez gyakran látszik fa részeken, de a teraszok burkolatának, a fémrészeknek sem tesz jót, így az autók karosszériájának sem. A takarítás után mindenképpen ajánlott a fertőtlenítés. Ez lehet a forgalomban lévő normál hypo is.

Ha nem elég a házi védekezés

Az erkélyek védelmére a legtöbb esetben a perlon hálózást ajánlják a szakemberek. Ez egy könnyű, de nagyon erős műanyag háló, amely távol tartja a galambokat. A hálózás ára egy átlagos erkély esetén bruttó 35-55 000 forint az erkély méretétől és adottságaitól függően.

Gyorsan kirepülnek

A galamboknál a költési időszak nagyon rövid és a fajok többségének több költése is van, néhány esetben akár nyolc is lehet. A kotlási idő 14-18 napig tart, két tojást raknak, a fiókák már kéthetes korukban repülnek.

Betegségek

A galamboknak az ürüléke, tetemei, illetve a rajtuk tenyésző élősködők is veszélyt jelentenek. Számos bakteriális, gombás fertőzést közvetítenek, amelyek mind az emberre, mind a háziállatokra veszélyesek lehetnek, illetve kellemetlenséget, például atkacsípést okozhatnak. Kisgyermekekre fokozottan veszélyesek, hiszen a gyermekek alacsonyabb veszélyérzetük miatt közvetlenül is érintkezhetnek az ürülékkel. Az elszáradt galambürülék porzik, amely széllel könnyen terjed, és belélegzéskor irritálja a légutakat. A galambtollak allergiás tüneteket is kiválthatnak az arra érzékenyeknél.  

Mit tegyünk a tojásokkal vagy a fiókákkal?

Seres Zoltán, az Orpheus Országos Állatvédő Egyesület vezetője szerint kizárólag humánusan cselekedjünk.

– Semmiképpen ne törjük össze a tojásokat vagy öljük meg a fiókákat! A helyes eljárás, hogy megvárjuk, amíg kirepülnek. Ezután akadályozzuk meg, hogy visszatérhessenek! A legésszerűbb dolog azonban a megelőzés. Ne etessük a galambokat, ne szoktassuk magunkhoz, az erkélyünkről, az ablakok párkányairól rendszeresen riasszuk el őket, akadályozzuk meg, hogy ott tartózkodhassanak!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172882_auto_resized.jpg
origo.hu

Litvánia felrobbantaná a krími hidat, az oroszok erősen reagáltak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27595_resized.jpg?avcount=1714472413
origo.hu

Drámai következményekkel járhat a NATO-főtitkár kijelentése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175204_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175589_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Tizenkét nap elteltével is rejtély, hová kerülnek a Magyar Péter oldalát látogatók adatai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174492_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173057_auto_resized.jpg
vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27598_resized.jpg?avcount=1714472413
origo.hu

Fontos hír érkezett III. Károly király egészségügyi állapotáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166219_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714472413
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171285_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Felrobbant az internet: nem semmi ruhában kapták lencsevégre Stana Alexandrát

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rkjf4BTjHOXULuG1dhwOuhiViIK9BOQRkrLi0z9O-Ow/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiZDAxMGM4YmU5YjRjZmJhNmQ0NjRiNzUzOTdiN2I5.webp
Baleset

Gázolás történt Budapesten, busz alá szorult egy ember

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gGc7j1-q9Do1_TFTQLnq1mNVr7FPnnGmitDfoPqgrG4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q4ZDU1ZDI5NzEwMzQ1NTVhYTY0MDlkNDZjNzM0MmEy.webp
Végzet

Motoros tragédia Komlónál: Daruval emelték ki Fanni holttestét az autó alól