Aktuális

Lakás és kert: itt a lemosó permetezés ideje

Bors

Létrehozva: 2016.03.13.

A lemosó permetezés lényege az áttelelő kártevők, kórokozók tavaszi terjedésének megakadályozása.

Mikor végezzük a lemosó permetezést?
Az az ideális időpont, amikor a rügypikkelylevelek szétnyílnak, 10 oC-nál melegebb az idő és szélcsend van.

Hogyan permetezzünk?
A permetezés legjobb eszköze házikertben a háti permetező vagy a nagynyomású tartályos permetezők. Ha motoros permetezővel juttatjuk ki a szert, a szomszédba több permetszer juthat, mint a saját fáinkra.
A lényeg, hogy a fákon az ágvégektől a gyökérnyaki részig egyenletesen fedje be a lemosószer a növény felületét.

Figyeljünk oda, mert a lemosószerek a zöldségágyásokban és a gyepen is perzselést okozhatnak! Ha a fák közelében zöldség van, azt takarjuk le a permetezés idejére.

Természetesen a védőfelszerelésről – védőálarc, védőszemüveg, maszk, védőruha és zárt lábbeli – se feledkezzünk meg!

A további tartalomból:

Húsvéti ötlettár
Dekorötletek az ünnepre

Dombházban de jó lakni
Tájba simuló otthon

Ökoanyu akcióban
"Fejben kell egy kapcsolót átállítani"

Itt a lemosó permetezés ideje
Mivel, hogyan végezzük?

Kivi: jó a szemnek, jó a gyomornak 

Mit ne permetezzünk?
A kertben található dísznövényeinket (fák, bokrok) is érdemes lemosó permetezésben részesíteni, a fenyőféléket és az örökzöldeket azonban nem szabad, ezeknél ugyanis a szer perzselést okoz, sőt, szélsőséges esetben a növény pusztulásához vezet!

Mivel permetezzünk?
A réz, a kén és az olaj hatóanyagú készítmények közül választhatunk. A kert növényösszetétele és az ezeken áttelelő károsítók alapján válasszuk ki a permetszert. A réztartalmú gombaölők közül sokan még mindig a klasszikus réz-szulfátra (rézgálicra), pontosabban az ebből készített bordói lére esküsznek. A réz-szulfát (a rézgálic avagy kékkő) már csak lombtrágyaként szerezhető be, de számos, mésszel már a gyárban összekevert változatban is megvásárolható (Bordói Por, Bordói Extra, Bordóilé Neo SC vagy Bordóimix DG, Cuprogard DG stb.).

Sok éve használjuk a réz-oxiklorid hatóanyagot. Ebből készül a Copper Field, Rézoxiklorid 50 WP, Montaflow, Astra Rézoxiklorid, Neoram 37,5 WG, Rézox, Cuprosan 50 WP, Cuprozin 35 WP, Meteor, RézMax, Rézoxiklorid 50 WP (Saldeco), Cuprocaffaro Micro, Roxi, Meteor stb.

Tovább védenek
Az előbbi hatóanyagok mellett néhány éve megjelentek új molekulákat tartalmazó, nagyon finom őrlésű rezek is, amelyek lassabban bomlanak, tovább védik a növényeket és nagyobb levélfelületet képesek lefedni.
Réz-hidroxid hatóanyagból gyártják a Champion WG és 2 FL és Gold, Champ DP, Copac Flow, Copernico Hi Bio, Funguran-OH, Kocide 2000, Vitra Rézhidroxid, Joker 77 WP, Jolly 77 WP, Hydrostar, Pomuran Réz stb. szereket.

Kiváló esőállósággal rendelkeznek, többségüket nyáron is felhasználhatjuk, s nagy előnyük, hogy csonthéjasokban is engedélyezettek (őszibarack kivételével), már nem perzselnek, mint az előbb felsorolt „régi” rezek.

A tribázikus réz-szulfátot tartalmazó Cuproxat FW lemosás után csonthéjasokban, sőt, az őszibarackban is engedélyezett tafrina ellen. (Azért érdemes permetezési próbát végezni, mert az engedély szerint őszibarackban sziromhullás, levélperzselés előfordulhat.)

A Nordox 75 WG-ben réz-oxid van. Esőállósága és tartamhatása nagyon jó. Csonthéjasokban csak tavaszig vethető be, de sok más kerti növénynél alkalmazható nyáron is.

Ahol a törzsön, ágakon áttelelő állati kártevők ellen kell védekezni (pl. egyes pajzstetű-, levéltetű-, moly- és atkafajok), ott jöhetnek a jól ismert olajok (Vektafid A, Biola-Agro, Catane stb.).

A kéntartalmú hatóanyagok közül lemosásra a poliszulfidkén hatóanyag egy fokkal jobban bevált, mint a „nyári” kénkészítmények. Egyedül a Tiosolban találhatjuk ebben a formában a ként. Jelenleg bórtartalmú lombtrágyaként kapható, csökkentett kéntartalommal. A következő kombinációkban is poliszulfidkén található.

Minden egyben
Aki együttes hatást szeretne elérni permetezésével rovarokkal, atkákkal és a különböző kórokozókkal szemben, az számtalan gyári kombináció közül választhat. Réz + olaj, kén + olaj, réz + kén + olaj és réz + kén összetételben is kaphatóak. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is gyérítünk. Hátrányuk, hogy gyakran kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak.
Réz + olaj: Vegesol R, Vektafid R stb.

Poliszulfidkén+olaj: Nevikén, Agrokén, Nevikén Extra, Vektafid S stb.
Réz + kén + olaj: Vegesol eReS, Greentech eReS, Olajos Rézkén stb.
Réz + kén: Bordóilé + Kén Neo SC, Rézkén 650 SC stb.
Zsigó György, NMNK 

Húsvéti dekor: Nyuszi ül a párnán

A nyuszimotívum elmaradhatatlan eleme a húsvétnak, s egy kis kézügyességgel akár hosszabb időre is beköltözhet a lakásba. A nyulas rátétminta elkészítése nem ördöngösség, s párnahuzaton nagyon jól mutat. A mintához először készítsünk papírból sablont – ehhez az internetről is tölthetünk le nyuszialakot –, majd rajzoljuk körbe és vágjuk ki mintás vászonból. Könnyebb vele dolgozni, merevebb lesz a rátét, ha a hátuljára rávasalható közbélést vasalunk. Még jobb, ha kétoldalú közbélést választunk, amely mintegy matricaszerűen az anyaghoz rögzíti a nyuszit, amíg sűrű cikcakköltéssel körbevarrjuk.


Az egyszerűbb változathoz egyszínű natúr vászonból szabjuk ki a párnahuzatot, varrjuk fel a mintát, majd varrjuk össze a huzatot. A nyuszi farkának varrjunk fel egy fehér pompont!
A patchwork párnahuzathoz használjunk több különböző színű textilt, s díszíthetjük a kész huzatot dekorszalaggal, bojtokkal, színes gombokkal is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek