Aktuális

Képes 22 év után a szabad életre Bene, a skálás gyilkos?

M. S., H. Á.

2016. március 4. péntek 04:30

Ha szabadlábra helyezik a skálás gyilkosként elhíresült Bene Lászlót, a legnagyobb kérdés az lesz: képes-e visszailleszkedni a társadalomba?

A tiszavidi rémként elhíresült V. Árpád 2006-ban feltételesen szabadult. A férfit a rendszerváltás előtt egy gödi kocsmáros megöléséért első fokon halálra, jogerősen életfogytiglanira ítéltek. Akárcsak Bene esetében, ez legfeljebb húsz évet jelentett. Nem sokkal később környezetében négy ember tűnt el, a rém pedig vissza­került a rácsok mögé. Bár a rendőrség azt gyanította, hogy V. Árpád végzett az eltűntekkel, bizonyítani nem tudták, így végül betörésekért került most már ténylegesen örökre a börtönbe.

A rendszerváltás előtt ugyancsak húsz évet kapó N. István 2000 karácsonyán szabadult. Társait – Soós Lajost és György Istvánt – 1980-ban akasztották fel, amiért hárman megöltek egy rendőrt. N. nem tudott új életet kezdeni.

– Vagy a múltam, vagy a betegségem miatt nem tudtam dolgozni. Egyszer egy rendőr felismert a munkahelyemen. Ki is rúgtak – panaszkodott 2006-ban a Kisalföldnek a férfi, aki ez­után hajléktalan lett.
Egy kakukktojás a magyar kriminalisztika történetében Magda János esete. 1983-ban különös kegyetlenséggel meggyilkoltak egy kislányt a szolnoki temetőben. A tett elkövetésével vádolt Magdát első fokon halálra ítélték, viszont a megismételt eljárásban felmentették. Magdát élete során kétszer is gyilkossággal vádolták, de egyszer sem született ellene jogerős elmarasztaló ítélet.

Végh József kriminálpszichológus sokáig dolgozott elítéltekkel. – A börtönben a rabok na­gyon erősen szocializálódnak az ottani viszonyokhoz, önállótlanná válnak, hiszen sosem ők hoznak döntéseket. A világ is sokat változott, amióta Bene börtönbe került. Ugyanakkor az látszik rajta, hogy nem épült le, s ha nagyon erősen akarja, sikerülhet számára az új életkezdés. A társával, Donászi Aladárral találkoztam a börtönben, ő akkor már nagyon magába forduló volt, s a találkozásunk után nem sokkal öngyilkosságot követett el – tette hozzá Végh József.

Bene szabadulásáról másodfokon a Szegedi Törvényszék dönt.

Még aznap ölt

Az osztrák Werner Knieseket egy-egy sikertelen gyilkossági kísérlet után mindkétszer szabadon engedték a 80-as években. Szabadulása napján hihetetlen kegyetlenséggel irtott ki egy háromtagú – egy özvegyasszonyból, lányából és kerekes székes fiából álló – családot.

További cikkek

Horror

Sarlóval fejezték le a turistát a vakáción

Horror

Évekig őrizgette neje holttestét a feleséggyilkos rém

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az utas kinyitotta egy furgon ajtaját a Széna téren, ami ezután jött, az igazi szégyen - videó

ripost.hu

Akciófilmbe illő jelenetek Miskolcon: buszokat megállítva eredtek a fegyveres nyomába

life.hu

Meg kell műteni Gesztesi Károly fiát, nem halogathatta tovább a beavatkozást

mandiner.hu

Bolgár védelmi miniszter: A bolgár hadsereg nem vesz részt hadműveletekben Ukrajna területén

kemma.hu

Hivatalos: ezt a hármast indítja a Fidesz-KDNP Komárom-Esztergom megyében

origo.hu

Már elkerülhetetlen: óriásrakéta csapódik a Holdba

nemzetisport.hu

Kép: „A te stílusod, a te szabályaid” – C. Ronaldón remekül áll a szemüveg

vg.hu

Megérkezett az amerikai válasz az orosz külügyminisztériumba

ripost.hu

„Ez minden szülő legrosszabb rémálma” – édesanyja szeme láttára hunyt el a 6 hónapos angyalarcú kisfiú

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Izland nyert, de a franciák vereségére is szüksége van az elődöntőhöz

mandiner.hu

Donáth Anna (Facebook): Bepereljük Szijjártó Külügyminisztériumát

origo.hu

Megbolondulnak az aranyhalak a gömbakváriumokban, leállítják gyártásukat