Aktuális

Júniustól már egymillióba kerülhet a kazáncsere

Ny. A.

2016. március 17. csütörtök 09:30

Pórul járhat, akinek hagyományos kazánja van, ugyanis június végétől egy uniós szabály miatt már csak az úgynevezett kondenzációs készülékeket lehet beépíteni.

Az új kazánok duplaannyiba kerülnek, mint a ré­giek, amiből Magyarországon két és fél millió működik.

Cserélni kellene

Noha vége a télnek, ha a hagyományos kazán beadja a kulcsot, a probléma hamar égetővé válhat, ugyanis jú­liustól már csak a kondenzációs készülékeket kapni.

– A hazai fűtőberendezések többsége korszerűtlen, átlagosan több mint húszévesek – mutatott rá Versits Ta­más, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke. – A karbantartások elmulasztása, a szakszerűtlen ja­vítások és a rossz üzemeltetési körülmények miatt a valóságban sokkal rosszabb a helyzet – tette hozzá a szakember.

Magyarországon több mint kétmillió gázkészüléket üzemeltetnek, nemcsak családi házak, de iskolák és kórházak is érintettek. A kondenzációs készülékekre váltásnak az az oka, hogy a kondenzációs kazán a hagyományossal eltérően hasznosítani tudja azt az energiát, amit a régi típusúak a kéményen keresztül elpazarolnak.

Drága mulatság

Júliustól már nem lehet régi készüléket kapni, ha pedig meghibásodik a kazán, akkor sem biztos, hogy hozzájutunk a szükséges alkatrészhez. A kazáncsere egyáltalán nem olcsó mulatság, akár egymillió forintba is kerülhet, ez pedig a jelenlegi ár ötszöröse. Egyrészt kétszerannyiba kerül a kondenzációs kazán, mint a régi típusú, másrészt sok helyen a melegvíz-rendszert is át kell alakítani a kondenzációs készülék miatt. Vagyis könnyen előfordulhat, hogy a csatlakozási pontokat, de még a kéményt is át kell alakítani az új kazán miatt, ez pedig pluszköltségekkel jár.

Miből telik rá?

– A magyarok többségének nincs elegendő megtakarítása, így ha valakinek nincs pénze kicserélni egy hibásan működő kazánt, akkor meleg víz és fűtés nélkül maradhat – mutat rá Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

Áprilistól a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Otthon Melege program újabb tízmilliárd forintot szán az épületek energiahatékonyságának javítására. Erre az összegre viszont társasházak pályázhatnak csak, de nekik is a fejlesztés felét állniuk kell. Azok, akik nem társasházban élnek, kénytelenek lesznek más megoldást keresni, hogy fizetni tudják az esetleges kazáncserét, ha nem akarnak meleg víz nélkül maradni.

Nincs támogatás

Kölcsön és támogatás nem igényelhetô a korszerûsítésre egyénileg. Az állam kizárólag a társasházaknak ad pályázati lehetôséget, de ott is állni kell a fejlesztés költségének a felét. 

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 24 év után jutottak ki, pont nélkül zártak – lemondott a kapitány

metropol.hu

Ez gyors volt! Kulcsár Edina már a nevét is megváltoztatta

origo.hu

A sünök miatt jött létre a rengeteg ember halálát okozó szuperbaktérium

nemzetisport.hu

Arsenal: közös megegyezéssel távozik a védő – hivatalos

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 19.: az Oroszlán megmutatja az igazságot, a Vízöntő jelet kap

vg.hu

Koronavírusban elhunyt az énekesnő, aki szándékosan fertőzödött meg

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzuk – Bánhidi Bence

origo.hu

Így szerezték meg jogosítványukat apáink, nagyapáink - galéria nosztalgiázóknak