Aktuális

Igaz barát lehet a menhelyi eb

Bors

Létrehozva: 2016.03.19.

Nyitva a menhelyek: fogadjunk örökbe kutyát! Igen, hiszen igaz barátot kaphat a család. De a rosszul tartott, helytelenül nevelt eb nem mindig barátságos. A Bors tapasztalt örökbefogadók és szakemberek tanácsait gyűjtötte össze.

Bizonyára sokan olvasták a csütörtöki Borsban Delhusa Gjon történetét. Az énekes egy kemény, rendőrkutya-kiképzésen is átesett ebbel ismerkedett egy menhelyen. Frankó, a német juhász beugrott Gjon kocsijába, s védeni is kezdte az autót. Delhusa arrébb szerette volna tenni a szerszámokat, hogy legyen helye az állatnak, ám az átharapta a tenyerét.

Ez az eset is példázza: kutyát örökbe fogadni nem egyszerű, de – a történtek ellenére is – nagyszerű dolog. Nem csoda, hogy Delhusa mégis kedveli Frankót, és lehet, hogy egyszer majd hazaviszi a híresen kemény ebet. Király L. Norbi, Kovács Patrícia, Lang Györgyi mesél most tapasztalatairól, s ad tanácsokat a Bors olvasóinak a mesterkiképző is.

A szakértő tanácsai

Benke András, a Kőbányai Happy Dog Kutyaiskola babérkoszorús mesterkiképzője tanácsolja:

Sok gazdi nem gondolja át, hogy az életkörülményeihez milyen kutya való. Kis lakásban nagy mozgásigényű állatot nincs értelme tartani. Ezzel az életét megmenthetjük ugyan, de hosszú távon a komfortérzetére nincs jó hatással.

Gyermek mellé nem ajánlatos olyan állatot választani, amelynek nem ismerjük az előéletét. Szerencsésebb kölyökkutya mellé tenni a voksot.

Kiválasztáskor kérjük szakértő segítségét abban, hogy megmutassa az eb valós személyiségét.

Az első pár hónap meghatározó a kapcsolat szempontjából. Szenteljünk annyi időt a kutyára, amennyit csak tudunk.

Legyünk türelmesek a kutyával, mert az előélete miatt még a teljesen ártalmatlan viselkedés, zaj, illat is kiválthat belőle menekülést vagy védekezést, ami miatt odakaphat, esetleg akár harap-hat is.

Ha úgy érzi, nem boldogul kedvencé­vel, bátran forduljon kutyakiképzőhöz, aki segít abban, hogy összecsiszolódjanak, és kutyakövetőből kutyavezetővé válhasson a gazdi.

A kutyának szüksége van vezetőre. Fontos, hogy a szerepek legyenek leosztva, mert az ellenkező eset állandó stresszt és idegfeszültséget okoz az egyébként is sérült állatban.

A hátrányosokat kedveli Kovács Patrícia

Kovács Patrícia szerint a sötét színű kutyákat kirekesztik, ezért ő mindig ilyet választ. – A férjemmel van egy tizenkét éves vizslánk és egy örökbe fogadott fekete menhelyi ebünk. Semmivel sem pótolható az az odaadás és hála, ami árad belőlük – mondta a színésznő.

– Számukra minden nap ajándék. Miután Janka hozzánk került, megfogadtuk, hogy örök életünkben lesz menhelyes fekete kutyánk, mert a statisztikák szerint a fekete ebek esélyei a legrosszabbak.

Király L. Norbi nem tarthatta meg Carlost

Fájó szívvel, de kénytelen volt visszaadni a menhelynek az általa örökbe fogadott nagy testű kutyát Király L. Norbi, mert rajta kívül nem jött ki senkivel. – Carlos csak engem fogadott el, még a volt nejemmel sem jött ki – mondta az énekes. – A telepen barátságos volt, aranyos, kedves. Engem nagyon szeretett, de mivel kisgyermekünk volt, félelmetesnek tűnt a megtartása. Az első két nap a hangját sem hallottuk, majd mindenkire rámordult.

– Az előéletéről nem sokat tudtunk. Pár hétig volt nálunk, de be kellett látnunk, hogy a család érdekében vissza kell adnunk. Én azt tanácsolnám mindenkinek, mielőtt hazavisz egy kutyát, kérje ki szakértő véleményét arról, milyen természetű lehet az állat.

Lang György szerint idős eb is jöhet

Köztudott Lang Györgyiről, hogy többször is örökbe fogadott már idős állatot. Szeretné, ha nem csak a kölykökre gondolnának örökbefogadáskor.

– Jelenleg a harmadik befogadott kutyámmal élek, Csatorna Terivel. Csak tippelni lehet, mennyi idős. Nem tudom, meddig lesz velem, de az biztos, hogy az utolsó évei mindenképp jól telnek. Ha csak pár esztendeig is boldoggá tehetünk egy kutyát, már megérte segíteni rajta. 

Mielőtt hazavisszük:

1. Gondoljuk végig, az életvitelünkhöz milyen kutya passzolna. Egyeztessük szándékainkat a velünk egy háztartásban élőkkel, és bérlakás esetén a tulajdonossal.
2. Ha megvan a kiszemelt, érdeklődjünk, és tudjunk meg róla és az egészségi állapotáról mindent.
3. Jöhet az első találkozás! Ha más kutya is van a családban, vigyük el magunkkal.
4. Kérjük el az alapítványtól/menhelytől az állat orvosi papírjait. 
5. Általában házhoz viszik a kutyát, hogy le tudják ellenőrizni, milyen körülmények között tartanák.
6. Aláírjuk az örökbefogadási megállapodást, majd átírják a kutyát.
7. Az alapítványok ivartalanítva, oltva, féregtelenítve, mikrochippel ellátva adják örökbe a gondozásukban lévő ebeket, ellenőrizze ezeket.

Vigyél Haza Alapítvány az Illatos úti kutyákért, www.vigyelhaza.hu, Tel.: 06-20/934-4826 l Németjuhász Fajtamentés Alapítvány www.nemetjuhaszmentes.com
Tel.: 06-30/341-6716 l Noé Állatotthon Alapítvány www.noeallatotthon.hu Tel.: 06-30/221-1299 l Rex Kutyaotthon Alapítvány, www.rex.hu, Tel.: 06-1/230-4080

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek