Aktuális

Elsöpörte a Kliket a tanártüntetés

M. R.

2016. március 22. kedd 19:00

Idén nyártól teljesen megszűnik az iskolákat központilag irányító Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) – jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az ATV műsorában.

A március 15-én tüntető tanárok tízezrei szerint a közoktatás válságának okozója ez a 2012-től működő állami gigaszervezet. Rétvári azonban nem említette, hogy a tiltakozásoknak köze lenne a kormány meghátrálásához. Pedig a kabinet szinte a végsőkig védte a szervezetet. Sőt nemrég a Klik elnökének nevezték ki Áder János köztársasági elnök húgát, Pölöskei Gábornét.

Rétvári szerint már idén ősztől kevésbé lesz központosított az oktatás. A Klikkel ugyanis az a pedagógusok legfőbb baja, hogy a Budapestről irányított szervezet semmilyen önállóságot nem hagyott az iskoláknak. Lényegében még krétát sem szerezhettek be saját költségen, minden számlát a Kliknek kellett jóváhagynia. Ráadásul a szervezet költségvetését jócskán alultervezték évről évre, jelenleg csaknem 18 milliárd forintos adósságuk van. Emiatt sok iskolában kikapcsolták az áramot vagy a fűtést, mert a Klik nem fizette a számlákat.

Kiszelly Zoltán politológus a Borsnak azt mondta: a kormány nagy engedményt tesz a Klik megszüntetésével, de ez nem önmagában a tüntetések eredménye. A közvélemény-kutatások ugyanis azt igazolták: még a Fidesz szimpatizánsainak többsége szerint is bajban van az oktatás, és tárgyalni kell a tanárokkal.

– Nem tehették meg, hogy dacosan védenek egy működésképtelen szervezetet, csak azért, mert azt Orbán Viktor miniszterelnök találta ki – mondta a politológus. A tanárokat összefogó Tanítanék mozgalom fő céltáblája eddig a Klik volt. A mozgalom Facebook-oldalán többen győzelemként, de sokan trükként értékelték a bejelentést. Ezért is erősítették meg, hogy a megszűnés ellenére megtartják a jövő szerdai egyórás polgári engedtlenségi eseményüket, amely március 30-án reggel 8 és 9 óra között lesz.

További cikkek

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Gyász

Orbán Viktor megható szavakkal búcsúzik Csollány Szilvesztertől

Ez is érdekelhet

haon.hu

Hogy megy át a felüljáró alatt az emeletes vonat?

mindmegette.hu

4 dolog, amit SOHA ne csinálj a konyha takarítása közben

origo.hu

Csollány Szilveszter élete képekben

hirtv.hu

Gyász: elhunyt az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter

kisalfold.hu

Búcsú a bajnoktól - videón Csollány Szilveszter olimpiai aranyat érő gyűrű gyakorlata

origo.hu

Élőhelyet változtatnak a barna medvék, hogy elejthető prédát találjanak

nemzetisport.hu

NFL: felesége dolgozott, hogy a Rams elkapója megvalósíthassa álmát

origo.hu

Történelmi csúcson az orosz arany- és devizatartalékok

nemzetisport.hu

Gyász: Az én szememben a gyűrűk ura marad – Kammerer Zoltán

vg.hu

Hallhat és érezhet Csollány Szilveszter a pszichoterapeuta szerint

origo.hu

Kitette a netre, hogy 417-tel száguldott az autópályán, a rendőrség nem hagyja annyiban - videó

origo.hu

Orbán Viktor: Soha többé baloldal - fotó