Budapestre költöznek a világ csúcsborai

minőség
PUBLIKÁLÁS: 2016. február 24. 09:30
A régió legnagyobb és legkülönlegesebb boros eseményét tartják Budapesten március 3–5. között. A hegy levének szerelmesei világhírű szakírókkal, kereskedőkkel és Master of Wine borászokkal is találkozhatnak a 7. VinCE Budapest Wine Show-n.
H. Z.

A magyar borkultúra hatalmasat fejlődött az elmúlt években. Ma már sikk ismerni a legkiválóbb bortermelőket, sőt az igazi ínyencek már nem csak termelők és borvidékek, hanem dűlők szerint keresgélik a csúcsborokat.

A 7. VinCE Budapest, melyet a Corinthia Hotelben rendeznek, nemcsak a borszakértőknek, hanem a borkedvelőknek is fantasztikus élményt jelenthet.

Március 3-án szakmai nappal indul a rendezvény, pénteken és szombaton pedig már nemcsak egyszerű kóstolásra nyílik lehetőség, hanem a borokhoz kapcsolódó legújabb technikai újdonságokat is megismerhetik a látogatók. Akik eljönnek, élőben láthatják a világ első okostelefonnal kommunikáló boradagoló, -megőrző rendszerét, sőt a megkóstolt borokat egy mobilapplikációval értékelhetik.

Egy jeggyel 182 válogatott pincészet mintegy ezer kiváló borát kóstolhatják végig a látogatók, s a jegyár egy részét a rendezvény ideje alatt a helyszínen működő online áruházban borvásárlásra fordíthatják.
A 7. VinCE Budapest Wine Show a nagyközönség számára is rengeteg tanulási, fejlődési lehetőséget kínál. A kíváncsiak nyitott mesterkurzusokon és workshopokon neves előadók kalauzolásával kóstolhatnak végig egy-egy briliáns borsort, ami után akár szakértővé is válhatnak.

A nagyközönségnek pénteken Anne McHale Master of Wine Franciaország egyik legizgalmasabb borvidékét, a Rhone-völgyet mutatja be borain keresztül. Szombaton a számos pezsgős és boros kurzuson kívül egy párlatos kóstolón is részt vehetnek a látogatók, ugyanis maga Guillaume Drouin párlatmester mutatja be calvadosait Normandiából. Champagne mesterkurzusra mindhárom nap lesz lehetőség. Utóbbi napon a Forma–1 hivatalos pezsgőjét adó Mumm pezsgőház mutatja be különleges tételeit Thomas Lignier brand ambassador vezetésével.

Mitől bio a bor? - Organikus bortúra

Mitől bio a bor? – Organikus bortúra 
Az organikus vagy biogazdálkodás – a vegyszerek kiszorítása a termelésből, természetes művelési eljárások alkalmazása – a gasztronómia után a borászatban is az elmúlt évek egyik legtöbbet emlegetett fogalmává vált. Akik szeretnék megtudni, hogy mitől bio egy bor, hogyan készülnek az organikus tételek, azok számára a VinCE Budapesten belül kijelölnek egy organikus bortúraútvonalat, amit végigjárva, a borokat végigkóstolva választ kapnak erre a kérdésre. 
A zöld túrát teljesítők az ott megszerzett tudáson felül 
egy-egy ajándékcsomaggal is gazdagodnak.

Az organikus vagy biogazdálkodás – a vegyszerek kiszorítása a termelésből, természetes művelési eljárások alkalmazása – a gasztronómia után a borászatban is az elmúlt évek egyik legtöbbet emlegetett fogalmává vált. Akik szeretnék megtudni, hogy mitől bio egy bor, hogyan készülnek az organikus tételek, azok számára a VinCE Budapesten belül kijelölnek egy organikus bortúraútvonalat, amit végigjárva, a borokat végigkóstolva választ kapnak erre a kérdésre.
A zöld túrát teljesítők az ott megszerzett tudáson felül egy-egy ajándékcsomaggal is gazdagodnak. 

A mesterkurzusokon kétszáz fő vehet részt egy kóstolón, általában minimum 6-8 bort mutat be az előadó. A szöveget szinkrontolmács fordítja magyarra. A borok különlegesek, gyakran olyanok, amelyek sehol máshol Magyarországon nem kóstolhatók. A workshopon ugyanígy folynak az előadások, de kisebb, százfős közönség előtt.

A mesterkurzusok, workshopok ára 2-5 ezer Ft/fő (az adott napra szóló belépőjegy mellett).

Mit ivott Jézus?

Minden bizonnyal fehérbort ihatott Jézus kétezer évvel ezelőtt. Legalábbis erre a következtetésre jutottak DNS-kutatással izraeli kutatók és borászok. Az elmúlt öt évben mintegy 120 helyi, izraeli fajtát különböztettek meg a szakértők, közülük az ősi marawi szőlőfajtából rekonstruálták azt a bort, ami Jézus poharában is lehetett. Ezt a borritkaságot a VinCE Budapest vendégei is megkóstolhatják a Nagy Sándor mesterkurzuson, március 5-én.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.