Aktuális

Kényes téma lett a budapesti nagymecset

BLN

2015. november 23. hétfő 09:00

Hallgatnak az illetékesek a tervezett nagymecsetről. A Bors úgy tudja: a kormány a menekültválság miatt zárkózik el a török kezdeményezéstől.

Magyarországon sok fizetős, javarészt vallásos külföldi diák van, aki nem tudja hol gyakorolni vallását. Ők elég komoly összegeket fizetnek, van olyan vidéki egyetemi város, amit jószerivel az arab világból érkező diákok tartanak fönn – májusban így fejezte ki támogatását egy Budapesten létesítendő muszlim imahely mellett Orbán Viktor.

A keleti nyitást előszeretettel hirdető kormányfő jó ötletnek tartotta a nagymecsetet. Törökország évek óta szeretné megépíteni a több száz hívő befogadására képes épületegyüttest. A török vallásügyi minisztérium – amely maga fizetné a projektet – impozáns elképzelései szerint négy minaret, kupolák, árkádok, ligetes udvarok, szökőkutak tennék vonzóvá a komplexumot.

A tárgyalások májusban – a kész látványtervek nyilvánosságra kerülése idején – elég jól álltak. A felek a X. kerületi Fehér út környékét nézték ki, ám kiderült, a kormány azt inkább az áhított budapesti olimpia egyik helyszínének szánja.

Romániában lesz

Egy 11 ezer négyzetméteres nagymecset megépítéséről állapodtak meg Bukarestben. Törökország tervez még Koszovóban és a Krímben is építtetni. Albánia fővárosában, Tiranában pedig két-három éven belül a Balkán legnagyobb dzsámija épülhet fel – 4500 hívő befogadására alkalmasan.

Tavasz óta nem hallani a nagy ívű tervekről. Úgy tudjuk, meglepő módon azóta a Magyar Iszlám Közösség is csak a sajtóból tájékozódik a projekt helyzetéről. A Bors kérdései elől pedig sorra elzárkóztak az illetékesek: a külügyi tárca szerint nincs hatáskörük tárgyalni a projektről, és hasonló választ adott a fővárosi önkormányzat is, amely korábban még a helyszínválasztásban, a török diplomatákkal folytatott tárgyalásokban is részt vett. Most azt közölték, az építésről szóló döntésre nincs ráhatásuk.

Információink szerint végül a nyáron kirobbant menekültválság miatt torpant meg a kormány. Sokan úgy tartják, a párizsi terrortámadás miatt is nehezen eladható projektnek gondolják. Törökország továbbra is partner, noha információink szerint a magyarországi muszlimok hiába kezdeményeznek, hónapok óta zárt ajtókba ütköznek a kormánynál. Az áldást a Miniszterelnökségnek kell megadnia, ám megkeresésünkre napok óta nem reagáltak. (Jegyzetünk itt.)

További cikkek

Dráma

A gyerekszoba előtt állt meg az elszabadult kamion Bodogláron

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Az újságból tudta meg a nagypapa, hogy összejött az unokája és az Exatlon bombázója

888.hu

Lehetőséget biztosítunk Hajnal Miklósnak a bizonyításra

origo.hu

Csollány Szilveszter élete képekben

hirtv.hu

A Telex már december 7-én bekészítette a meghalt Csollány Szilveszter cikkét

szon.hu

Fényes nappal kinézel az ablakon és hoppá, lámúr a motorháztetőn! Íme a Ferenc körúti romantika!

origo.hu

Egy nagyon apró laptop is lehet erős

mindmegette.hu

4 dolog, amit SOHA ne csinálj a konyha takarítása közben

origo.hu

30 milliárd forintra pályázhatnak a kistelepülések vállalkozásai a Magyar Falu Programban

vg.hu

Eddig számít fertőzőnek, ha pozitív lett a Covid-tesztje

borsonline.hu

Ez lehet az omikron legelső tünete, mutatjuk, mire figyelj fel

mandiner.hu

Szakcsi Lakatos Béla: Nemsokára meghalok, nem lehet az, hogy én jobban húzok a Fideszhez?

origo.hu

43 évesen meghalt a magyar színész