Aktuális

Erdőben rozsdásodnak a magyar vadászgépek

Gergály Judith

Létrehozva: 2015.11.12.

A Bors rábukkant az ország egyetlen repülőgép-temetőjére. Több mint három tucat MiG–21-es harci, UM gyakorló és SZU–22-es vadászgép hever egy nyugat-magyaroszági erdőben.

Kü­lönös és egyben hátborzongató látvány szemben állni harcigépekkel. A múlt ezen kis szelete az erdő közepén, a turistaúttól néhány kilométerre található. Az egykor szebb napokat látott vadászgépek libasorban sorakoznak egymás mellett a szabadban. Mindössze egy árammal ellátott kerítés zárja el a gépeket az illetéktelen látogatóktól. A fegyvereket és az alkatrészeket kiszerelték belőlük, de lajstromjelük, a címerek és a feliratok jól kivehetők. A rozsda kikezdte valamennyit, feltehetően repülésre már alkalmatlanok.

Az 1960-as években a Ma­gyar Néphadsereg 261 MiG– 21-est rendszeresített három reptéren: Taszáron, Pápán és Kecskeméten. Az üzemeltetés során 74 megsemmisült, 83 pilóta közül 51 katapultált vagy hagyta el élve a gépet, 32-en meghaltak. Költségvetési okokból 2000 augusztusában a MiG–21 harci és UM gyakorló repülőgépeket kivonták a légierő állományából. Az utolsó magyarországi MiG–21-essel, az 5531-es oldalszámú géppel Lanecker József ezredes emelkedett a levegőbe.

Magyar szolgálatban állt MiG–21-esek jelenleg is repülnek magánkézben, az USA-ban. Kiállítottak párat Angliában, Ankarában, San Diegóban, holland és német repülőmúzeumokban.
  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek