Aktuális

Elképesztő az egykori politikus kastélyának sorsa!

Bors

Létrehozva: 2015.11.05.

Wahrmann Mór, Lipótváros örökös képviselője felépíttette, a II. világháború szinte megsemmisített. A szocializmus alatt TSZ-ként funkcionált, majd végül egy osztrák-olasz család mentette meg a pusztulástól az 1892-ben épült szépséget. Most 690 millióért ők is megválnának tőle…

Az ember szereti tudni, hova költözik. Bár nem valószínű, hogy családi háznak fogja valaki megvenni a jelenleg 690 millió forintért kínált ingatlant, befektetőként sem baj ha tudja az ember, mit vesz meg pontosan. Már a praktikus adatokon túl.

A Malonyay-kastély néven ismert eklektikus szépség Halásztelek egyik éke. Egy évtizede azonban még több, mint elképesztő állapotban volt a kúria.

Az építtető politikus és nagykereskedő Wahrmann Mór halálát követően a birtok következő tulajdonosa is egy politikus volt: az eredetileg ugyancsak kereskedő Sándor Pál. Tőle az Olasz-Magyar Bank kertészeti részvénytársaságához került a gazdaság, majd a Malonyayaké lett.

Az első világháború során tönkrement családtól a tulajdonjog tovább vándorolt, a recenzió és a zűrzavaros évtizedek miatt a kastély egy idő után kézről-kézre járt.

Fotó

A bombatámadások sújtotta birtokot a második világháború végén a megszálló csapatok kifosztották, az őspark fáit kivágták, a terület nagy részét épülettörmelékkel töltötték fel. Végül TSZ-irodák és a Pestvidéki Gépgyár (repülőgép javító üzem) irodái kaptak benne helyet, amelyhez szolgálati lakásokat is kialakítottak.

A “praktikusság jegyében” az épület tereit felosztották és az eredeti értékeket semmibe véve beépítették.
“A nyolcvanas évek elején a kúria a TSZ-től visszakerült a tanács tulajdonába. Kényszerből odaköltöztetett lakói lelkifurdalás nélkül pusztították, aztán, amikor egészen tönkrement, ingyen megkapta a Kastély Tourist. De az új tulajdonos sem újította fel, így a rendszerváltozás után az önkormányzat visszaperelte az épületet.

Árulni kezdték, évről évre olcsóbban adták volna, de vevőt így sem találtak.”, olvasható a csepel-sziget.hu 2002-es bejegyzésében.

Fotó

Végül 2005-ben osztrák-olasz tőkéből újították fel a kastélyt, mely azóta majdnem teljesen eredeti pompájában várja, elsősorban a házasodni vágyókat.

Hogy végül miért akar megválni tőle a befektető cég, nem tudjuk. Mindenesetre hálásak lehetünk, hogy megmentettek egy magyar értéket számunkra. Reméljük, nem hiába…

15 fotó az eladó kastély lenyűgöző termeiről az ingatlanbazár.hu oldalán! 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek