Aktuális

Zokogva várta kilakoltatását az agytumoros Andrea

BLN

2015. október 16. péntek 11:30

Rendőrökkel tették utcára a Józsefvárosban a négytagú családot. Az agydaganattal küzdő Andrea egy hátizsákkal indult az ismeretlenbe.

Harminc év után egyetlen hátizsákkal, plüsspandáját szorongatva hagyta el Magdolna utcai otthonát Lendvai Andrea. Az agydaganattal küzdő 42 éves asszony eddigi életének egy le­gyűrhetetlen, 1,2 millió forintos lakbértartozás vetett véget: tegnap utcára került 62 éves, vesebeteg férjével és két fiúgyermekükkel.

A végrehajtók reggel tizenöt rendőrrel jelentek meg a VIII. kerületi lakásban. A Város Mindenkié csoport aktivistái, amíg tudták, testükkel védték a családot. Közben a lakásban az anya a földön zokogva várta a kegyetlen sorscsapást. A hatóság azonban szétbontotta az élőláncot, Lendvaiék egy órával később fedél nélkül voltak. A fo­lyosón már halomban állt a hajnal óta kihordott holmijuk.

– Ide már nem jöhetek haza többé. Tudtam, hogy ez elkerülhetetlen, mégis időre lett volna szükség, hogy törleszteni tudjunk. Ha hisztériázom, azzal nem oldok meg semmit – mondja a Borsnak kimerülten, de higgadtan Andrea. A tizenöt éve agydaganatos családanya a hatóság előtt nem mutatta, milyen nehezen viseli a kilakoltatást. Egyszer pedig megszédült, rosszul lett, gyógyszert kellett bevennie.

– Talán két órát aludtam. Sokáig pakoltam az éjjel, de meguntam – legyint Ádám, a nagyobbik fiú, aki még kimentette kedvenc futballposztereit. Testvérét, a 12 éves Milánt már szerdán ideiglenes gyermekotthonba vitték. Szülei szerint már kezdi felfogni, mi történik, de most nem szabad ezzel törődnie: inkontinenciája miatt hamarosan műtik.

– Nagyon megható, hogy ennyien kiállnak értünk, és legalább a munkahelyem mindenben mellettem áll. Mindenről tudnak, most is hívtak, hogy viselem. Mondják, leállt miattam a munka – mosolyodik el Andrea. Erőt ad neki, hogy a hipermarketbe visszavárják. – Két évet adnak, hogy állandó bejelentett lakcímem legyen, de az is hosszabbítható.

Csütörtök délben Andrea nem tudta, hol tölti az éjszakát. Szombaton utazik kezelésre, melyre munkatársai adták össze a pénzt. Férje, Géza munkásszállóra megy, napi 1200 forintért. Ádám egy barátjához költözhet.

– Milliárdosok ülnek a tartozásaikon, és velünk kell ezt csinálni. Ez Magyarország! – rázza a fejét Géza a bőröndök felett. 

Nem tudták megakadályozni

Józsefváros önkormányzata senkit nem akar utcára tenni. A Lendvai család ügye egy hosszú évek óta tartó eljárás része, a döntést a tartozást felhalmozó családdal kapcsolatban bíróság mondta ki. Az önkormányzat a végrehajtást megakadályozni nem tudja – reagált a VIII. kerületi önkormányzat. Írták, tizenkét év alatt számtalanszor ajánlottak fel segítséget, de azt a család nem fogadta el. Kocsis Máté polgármester utasítására keresik a lehetőséget a kerületben arra, hogy a család együtt maradhasson – tették hozzá.
Józsefvárosban egyébként közel 5000 önkormányzati lakás van, amelyeknek hozzávetőleg 9 százalékát adják ki szociális alapon, és közel 300 lakás üres. Csütörtökön a kerületben hét kilakoltatást terveztek.

További cikkek

Tragédia

„Olyan hívást kaptam, amit egyetlen szülő sem akar” – zokogta az apuka, aki elvesztette a gyermekét

Tűz

Halálos áldozata is van a hajnali budapesti kórháztűznek -Fotók

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Bangóné diplomabotránya nem az első a baloldalon

kisalfold.hu

Lakástűzben meghalt egy ember Agyagosszergényben

origo.hu

Magyarázatot találtak a Föld-szerű bolygók keletkezésére

vg.hu

Változott a trend: másra használják az ATM-eket a magyarok

metropol.hu

Hihetetlen dolgot fedezett fel az ufószakértő a Marson – Fotó!

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 24.: Ütős nap a hétfő

origo.hu

26 évesen meghalt az Oscar-díjas színésznő egyetlen fia, éppen a születésnapján