Aktuális

Napokon belül meglett a tököli szökevény is

Bors

2015. október 20. kedd 15:00

Volt, aki a tehenészetből lépett meg, voltak, akik kolbászban kaptak fűrészlapot, amivel menekülési utat vághattak maguknak a cellaablakon, más egy bírósági tárgyalásról szökött meg az őrt leütve. Emlékezetes magyar rabszökéseket szedtünk össze a friss tököli eset kapcsán, amelyekből az derül ki: tíz napnál nem húzták tovább azok, akik konkrétan börtönből léptek meg. A tököli szökevényünk is két nap után meglett.

Mindössze két napon keresztül tudott bujkálni a Tökölről megszökött 20 éves fiatalember, akit végül kedden este 22 óra után nem sokkal elfogtak. A büntetés-végrehajtás statisztikája szerint évente legfeljebb egy rab tud meglépni valamelyik magyarországi börtönből, de van, hogy egy sem, és ez szerintük igen jó statisztika a 18 300 börtönlakóhoz képest. Ezzel nehezen is lehet vitatkozni, de mi azért kicsit kutakodtunk, és összeszedtünk néhány szökést az elmúlt 30 évből.

Az üzemből próbált meglépni

A szegedi Csillag börtönhöz tartozó üzemcsarnokból próbált megszökni egy férfi 2012. november végén. Az elítélt beszaladt egy közeli irodaházba, miközben a bv-sek végig a nyomában voltak, ott is fogták el. A férfi nem tanúsított ellenállást. A Délmagyarország akkor azt írta, hogy a Csillag lakói egy föld alatti alagúton sétálnak át reggelente a Mars téri börtönből munkahelyükre, a Cserzy Mihály utcai ipari parkba. Itt több vállalkozás is működik, az elítéltek náluk készítenek különböző használati tárgyakat, amiért fizetést kapnak.

Átment Szerbiába

A vajdasági Topolyán fogták el azt a rabot, aki néhány órás szombati kimenője után nem tért vissza a nagyfai börtönbe 2012 szeptemberének végén. A gyilkosság miatt már öt éve börtönben ülő, akkor 47 esztendős férfit élettársa lakásán találták meg a szabadkai zsaruk. A tíz évre ítélt rab egyébként folyamatosan dolgozott, csaknem húsz alkalommal kapott jutalmat, az eset előtt háromszor volt jutalomból kimaradáson, s mindannnyiszor időben visszatért a börtönbe.

A gazosban bujkált

Bács-Kiskunban, volt élettársa csávolyi háza mögött, a gazosban bujkált egy rab, amikor megtalálták 2011. november végén. A 38 éves férfi négy nappal korábban szökött meg a Fejér megyei pálhalmai börtönből, pontosabban az ahhoz tartozó Hangosi tehenészeti telepről. Az elítélt közúti baleset okozása miatt töltötte másfél éves büntetését.

A nap végére eltűnt

2007 szeptemberében is megpattant egy rab a pálhalmai börtönből, a bernátkúti részlegből, a szarvasmarhatelepről. Egy körülbelül hathektáros mezőgazdasági területen dolgozott kilenc társával egy felügyelő kíséretében, de a munka utáni létszámellenőrzésen már nem volt meg. Egy bejelentés nyomán kapta el egy szabadidős bv-s másnap reggel Perkáta határában.

Az őr fegyverét is elvitte

Húsz napig élvezhette a szabadságot az a férfi, aki 2006. december elsején szökött meg a budapesti katonai ügyészségről, ahol egy büntetőperben kellett volna tanúskodnia. Az akkor 38 éves elítélt leütötte az őt előállító büntetés-végrehajtási felügyelőt, és elvitte a fegyverét. Végül egy civil bejelentés alapján kapta el három fiatal rendőr, akik közül az egyik csak szakközépiskolás volt. A bejelentő Budakalász és Üröm között látta biciklizni a szökevényt, és egymilliós rendőrségi jutalmat kapott.

A rab menekülni próbált kerékpárjával, a rendőrök utána hajtottak, és pár száz méterrel odébb egyikük kiugrott a kocsiból, és rávetette magát a bűnözőre. Végül hárman tudták csak lefogni a férfit, aki megpróbált egy nejlonszatyor után nyúlkálni, ami a biciklin lógott. Utóbb kiderült, hogy egy csőre töltött pisztoly volt benne. A rab 2014-ben szabadult volna nyolcéves fegyházbüntetéséből, amit egy 2003-as benzinkútrablás miatt kapott.

A vécéablakon át, lepedővel

Négy óra alatt elfogták azt a négy rabot, aki 2003. augusztus elején, egy hajnalon megszökött a Csongrád megyei nagyfai börtönből. Kifeszítették a cellájuk vécéjének ablakrácsát, és lepedőből font kötélen leereszkedtek az udvarra, majd a négy méter magas kerítést átmászva olajra léptek. Rendőrökkel, helikopterrel és kutyákkal is keresték a szökevényeket, a börtön melletti mezőgazdasági területen kapták el őket.

Fűrészlap a kolbászban

Az egyik cellaablak rácsát átfűrészelve mászott ki a szombathelyi börtön emeleti párkányára az a két férfi, aki 2002. október 26-án szökött meg. A szomszédos épületre átjutva, annak villámhárítóján ereszkedtek le az utcára. A fűrészlapot kolbászba rejtve, egy csomagban kapták meg.

Egyiküket kommandósok fogták el november 5-én a Zala megyei Batyk községben, ő volt az, aki a szökést már több mint egy éve tervezte, és a véghezvitelében ketten is segítették kintről. Akkor 25 éves volt, és még több mint nyolc éve volt hátra a börtönben. 26 esztendős társa viszont két hónap múlva szabadult volna, ő a kommandós akció másnapján feladta magát a győri börtönben. Mindketten vagyon elleni bűncselekményekért ültek.

A Viszkis is megpattant

A Gyorskocsi utcából szökött meg 1999 júliusának elején Ambrus Attila, a Viszkis. A fogház második emeleti sétálóudvaráról lepedőcsíkokból készített hágcsón átmászott a belső udvarra. Innen a BRFK vizsgálati főosztályának épülettömbjébe hatolt be. Az egyik – a szökéshez megfelelőnek látszó – iroda ajtaját belülről elbarikádozta, telefonkábelekből újabb hágcsót készített, amin leereszkedett a Fő utcára. Október végén kapták el Zuglóban.

A busz alvázán

1985 tavaszán egy elítélt elrejtőzött a szegedi Csillag börtön udvarán várakozó autóbusz alvázán. Egészen Kiskunfélegyházáig utazott így, ahol elvegyült a járókelők között, de később elfogták.

További cikkek

Tragédia

Most jött: szörnyű tragédia történt az éjszaka Pécsen

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagyon ritka, százmilliókat érő autókincset találtak egy elhagyatott pajtában

borsonline.hu

Hat évvel korábban ugyanazért hagyta el vőlegényét Kulcsár Edina, mint most Csutit

life.hu

Ítéletidő miatt adtak ki figyelmeztetést: ezek a megyék érintettek

sport.mandiner.hu

A Győri Audi ETO erődemonstrációt tartott a Krim Ljubljana ellen a női kézilabda Bajnokok Ligájában

boon.hu

Magyar zenész háza égett le hajnalban Budapesten

koponyeg.hu

Hózáporokkal és viharos széllel jön a hidegfront

mindmegette.hu

A pszichológus elárulta, miért nem tartjuk be az újévi fogadalmainkat!

origo.hu

Az ünnep idejére sem lassítanak a szénbányákban

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: értékelés – szomorú, hogy kiestünk, de megérdemeltük

nemzetisport.hu

Női kézi BL: Győri Audi ETO–Krim Ljubljana élőben az NSO-n!

origo.hu

Részletesen beszélt a tragédia előtti percekről a gyilkos, aki halálra szurkált egy férfit Budapesten – megrázó videó