Aktuális

Még mindig bevásárlókocsiban szállítják a kicsiket a szegedi gyermekklinikán

Délmagyarország/Tímár Kriszta

2015. október 11. vasárnap 14:30

Februárban nagy vihart kavart, amikor kiderült, hogy 20 éve fém bevásárlókocsikban tologatják a betegeket a szegedi gyermekklinikán. Akkor egy cég felajánlott egy transzportrendszert. Pillanatnyilag még a bevásárlókocsikat kénytelenek használni.

Továbbra sincs modern gyermekszállító eszköz a szegedi gyermekklinikán – annak ellenére sem, hogy közösségi összefogásnak köszönhetően több mint fél éve már egyszer úgy tűnt, megoldódott az évtizedes probléma, írja a Délmagyarország.

Mint arról annak idején beszámoltunk, az intézményben 17 éve egy altatóorvos ötlete alapján fém bevásárlókocsikban tologatják a kicsiket. Korábban ölben, illetve ahogy az ötletgazda Praefort László fogalmazott, „fülüknél-farkuknál" fogva vitték-hozták a betegeket az épületen belül az osztályok és a műtő között. Más megoldás a szűk folyosók miatt szóba sem jöhetett. Csakhogy így menet közben esély sem volt az ellátásukra, a fura szállítóeszköz ezért megváltásnak bizonyult. Az egyik szupermarket-hálózattól ajándékba kapott kocsikat felszerelték infúziós állvánnyal, oxigénpalackkal, kézi lélegeztető és kézi váladékszívó eszközzel, matraccal kibélelték a belsejét, a rácsoknak köszönhetően pedig a gyerekek biztonságban is voltak benne.

Facebook-hatalom

A bevásárlókocsit azonban idén februárban egy szülő lefotózta és feltette a Facebookra, a kép pedig villámgyorsan futott körbe az országon. Ezúttal pozitív hatása lett a pénztelenséget bemutató képnek: miután kiderült, hogy a kényszermegoldás oka többek között az, hogy egy guruló gyermekhordágy több millió forintba kerül, egy vállalkozó felajánlotta: legyártja és ajándékba adja az intézménynek. Ezzel párhuzamosan gyűjtés is indult a közösségi hálón, az összegyűlt pénzből szintén ez a vállalkozó gyártott le gyermekhordozó eszközt.

Átadás azonban a mai napig nem volt, viszont a téma most ismét felbukkant a Facebookon. A bejegyzést készítő azt írta: a közösségi összefogásból épített ágyak ugyan elkészültek, azonban használhatatlannak és a célra alkalmatlannak bizonyultak. Egy részüket vissza is küldték a cégnek, másik részük azóta is a gyerekklinika erkélyén, egy félreeső sarokban vár a javításra. A hivatalos átadót pedig a vállalkozó először elhalasztotta, majd elérhetetlenné vált.

Az ügyben a Délmagyarország megkereste az érintett vállalkozót, aki szinte azonnal válaszolt levelükre. Azt mondta, levélben egyeztetett a gyermekklinika vezetőjével, számára elegendő, ha onnan kapnak tájékoztatást.

Önköltségi áron

– A Lifetilt szervezet gyűjtésének köszönhetően elkészült gyermekágyakat – melyeket a piaci ár töredékéért, önköltségi áron igazolta vissza a gyártó – a cég leszállította. Munkatársaink az eszközöket ellenőrizék használatuk előtt, ám a vizsgálat során kiderült, hogy nem alkalmasak a gyermekek biztonságos szállítására: nem felelt meg az oldalrácsszorító mechanika – mondta el Bereczki Csaba, a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinika vezetője.

– A cég képviselője ezt tudomásul vette, és ígéretet tett a mechanika cseréjére. A minap érkezett levelében megígérte, hogy legkésőbb október 20-áig leszállítja a visszaküldött három gyermekágyat és kicseréli az itt maradt két terméken a zármechanikát.

Bereczki Csaba hozzátette: ez az öt gyermekágy nem azonos azzal a két transzportkocsival, melyeket a vállalkozó saját költségére ajánlott fel. Ezek tervezési és fejlesztési munkáival október végére végeznek. A gyártással és szereléssel november végére készülnek el, így a szállítás december elejére várható.

További cikkek

Dráma

A gyerekszoba előtt állt meg az elszabadult kamion Bodogláron

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Ez is érdekelhet

vg.hu

Jó ötletnek tűnt, de pénze 95 százalékát elbukta a fizetését bitcoinban kérő sztársportoló

ripost.hu

Kitört a celebháború: Kulcsár Edina új pasija keményen beszólt Alekosznak

hirtv.hu

Brutális, ami az ország felé tart: ebben nem lesz köszönet

zaol.hu

Piros bikiniben pihent a jakuzziban a hévízi szépség

nemzetisport.hu

Gyász: Nem térek magamhoz – Berki Krisztián Csollány Szilveszter haláláról

vg.hu

Nyolc éve fekszik kórházban műtéti fertőzés miatt a lánya, 100 millió forintra perli a kórházat

ripost.hu

Győzike nem tud leállni: Most G.w.M-nek üzent egy cifrát

borsonline.hu

A féltestvérem volt – lesújtotta Csollány Szilveszter halálhíre az olimpiai bajnokot

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a francia válogatott a 2. félidőben átgázolt Montenegrón

origo.hu

Csollány Szilveszter élete képekben