Aktuális

Rózsa-Floresszel tanult manipulációt Semjén Zsolt

b. l. n.

Létrehozva: 2015.08.01.

Egy egyetemen tanult Semjén Zsolt és a Bolíviában 2009-ben kivégzett Rózsa-Flores Eduardo. Flores Semjénnél aktívabb diák volt, emlékezett tanáruk.

Egy manipulációról szóló kurzust hallgatott közösen Semjén Zsolt és Rózsa-Flores Eduardo az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. A Bolíviában máig vitatott körülmények között meggyilkolt magyar–bolíviai–horvát férfi és a mai miniszterelnök-helyettes szûk harminc évvel ezelőtt köthetett így ismeretséget. Ezt eddig Semjén Zsolt nem hozta szóba a nyilvánosság előtt.

Minderről a szociálpszichológus Síklaki István mesélt az ELTE honlapjának. – Egy érdekes epizód ebből az időszakból: volt egy kurzusom,

A manipuláció szociálpszichológiája. Két azóta nevezetessé vált hallgatóm járt oda: Semjén Zsolt és a néhai Rózsa-Flores Eduardo – idézte fel emlékeit nyugdíjba vonulása apropóján az egyetemi docens. Síklaki az 1985 körüli évfolyamra tippelt, ám valószínű, hogy Semjén 1987-ben vagy utána tanulhatott Floresszel, hiszen abban az évben vették fel az intézménybe.

– Emlékszem, mind a ketten nagyon aktív, érdeklődő diákok voltak. Flores egy kicsit aktívabb is volt a hallgatók között – nem csupán politikailag – ez a benyomásom maradt meg róla. Jól szerepeltek, azt hiszem, jelesre is zárták a tárgyat mindketten, hiszen nem kötelezően vették fel a kurzusomat, hanem valóban érdekelte őket. De ez nem is volt buktatós tárgy. Azt már nem tudnám megmondani, milyen viszonyban voltak, végül is csak hetente egyszer láttam őket – elevenítette fel Síklaki. Flores és családja néhány évvel korábban költöztek Budapestre a bolíviai Santa Cruzból – ahol 2009-ben ki is végezték –, az ELTE-n diplomázott, ahol a mai KDNP-elnök is szerezte másoddiplomáját – a teológusi mellett – 1992-ben. Igaz, Semjén akkori dolgozatát 2012 decemberén az ELTE professzorai érvénytelennek tekintették plágium miatt.

A Bors kereste a miniszterelnök-helyettest: hogyan emlékszik a Floressel közös időszakra, mennyire voltak közeli viszonyban? Mivel éppen néhány napos nyaralását tölti családjával, sajtósa közölte: egyelőre nem tud nyilatkozni. A történethez hozzátartozik, hogy Flores több későbbi politikussal is megismerkedett, miután 1988-ban KISZ-titkár lett az ELTE-n. Mások mellett Kiss Péterrel, a néhai szocialista politikussal, a volt titokminiszter Szilvásy Györggyel és Gyurcsány Ferenccel.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek