Aktuális

Romokban hever Fonyód legendás szállója – videóval

G. J.

Létrehozva: 2015.08.22.

110 éves a Sirály Hotel, a Balaton déli partjának egyik legpatinásabb szállodája. A legendás épületet ma már csak a katasztrófaturisták látogatják.

A szállót 1905-ben Zichy Béla gróf építtette. Eredetileg a felső középosztály kiszolgálása volt a cél. Az étteremben bálokat, táncmulatságokat rendeztek. Főként a tehetősek ütötték el itt az időt – írja a Szellemvárosok Magyarországon weboldal. A következő évtizedekben a fonyódi társasági élet központja lett, itt tartották a híres fonyódi Anna-bált. A szállónak rendszeres vendégei voltak politikusok is.

1963-ban az épületet átalakították, az akkori kornak megfelelően szocreál külsőt kapott, a báltermi rész pedig diszkóvá vált. A hotel ekkor élte az aranykorát. Nappal étteremként, este pedig szórakozóhelyként működött. Tetőteraszán napozóágyak voltak. Az 1990-es évek közepén zárt be.

A Balaton egykor legfelkapottabb hotelét húsz év alatt teljesen kifosztották és szétverték, az ablakokat betörték. A lenyűgöző balatoni panoráma ellenére kihasználatlanul áll. A graffitikkel borított, lepusztult épületben sokáig hajléktalanok laktak. Ma már nem jár ott senki, csak azok, akik vonzódnak az elhagyott, kísérteties helyekhez.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek