Aktuális

Négy gyermek és nyolc nő is meghalt a halálkamionban

Létrehozva: 2015.08.28.

Összesen 71 ember lelte halálát abban a csempészjárműben, amelyet csütörtökön fedeztek fel az osztrák A4-es autópálya egyik leállósávjában - közölte pénteken az osztrák belügyminisztérium. Eddig három embert tartóztattak le az üggyel kapcsolatban.

Az osztrák rendőrség péntek délelőtti sajtóértekezletén megerősítette, hogy az A4-es autópályán történt menekülttragédiával kapcsolatban őrizetbe vettek három csempészt. A halottak száma 71 – közülük 4 volt gyermek, rajtuk kívül 8 nő és 59 férfi lelte halálát a teherautóban. A négy gyermek között volt egy 1-2 év körüli kislány, egy 3, egy 8-9 és egy 10 éves kisfiú. Az áldozatok valószínűleg szíriai menekültek voltak, az egyelőre kizárhatónak tűnik, hogy afrikaiak is lettek volna közöttük.

A letartóztatottak között van a teherautó tulajdonosa, egy libanoni származású bolgár állampolgár, két társa közül az egyik szintén bolgár, a harmadik pedig afgán papírokkal rendelkezik. A tartományi ügyész közölte, négy európai elfogatóparancsot adott ki, ezek alapján fogták el a három embert Magyarországon, az azonban egyelőre még kérdés, hogy mikor szállítják az elfogott férfiakat Ausztriába.

A belügyminisztériumi szóvivő az osztrák APA hírügynökségnek pénteken elmondta, hogy a gépkocsit egy közeli volt állatorvosi intézménybe vontatták, amely megfelelő hűtéssel rendelkezik. A teherautó rakterében talált holttesteket onnan a bécsi törvényszéki orvosszakértői intézetbe viszik további vizsgálatra, amelynek során mindenekelőtt megállapítják majd migránsok halálának okát. A szakértők egyelőre azt feltételezik, hogy fulladás okozta halálukat.

Mint ismert, csütörtök délelőtt Pándorfalu (Parndorf) közelében, a leállósávban veszteglő, sorsára hagyott teherautóra az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag munkatársai bukkantak rá. Az A4-es a magyar határnál csatlakozik az M1-es autópályához, és Bécsbe vezet.

A furgon szlovák felirattal rendelkezett, a Hyza húsgyár reklámjával. Szerda óta állhatott a leállósávban, nem messze az A4-es autópályától. A sofőr nélküli járműre csü­törtökön az út melletti fű gondozásával megbízott vállalkozás alkalmazottja figyelt fel, aki azt vette észre, hogy különös folyadék szivárog a furgon ajtajai alatt az úttestre.

A kocsi korábban egy szlovák szállítmányozási cég flottájához tartozott, de az Origo szerint azonban a szlovák feliratok ellenére a jármű legutóbbi ismert tulajdonosa egy magyar cég, a MasterMobilKer Kft.

A gépjárművekkel kereskedő, 2013-ban 308 milliós árbevételt produkáló MasterMobilker Kft. tulajdonosa a kecskeméti Kondor János, és a cég ügyvezetője is ő volt idén májusig. Ekkor egy Dorohi Ruslan nevű ukrán vette át a vállalkozást – derítette ki az Index. Egy tavaly novemberi kormányhivatali végzés szerint a cégnek hiába próbáltak meg kézbesíteni egy közlekedési igazgatási ügyben született döntést egy kocsival kapcsolatban, ami a cég tulajdonában van.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek