Aktuális

Csomagtartókból árulják a magyar kutyusokat

Balajti Péter, Nyakó András

Létrehozva: 2015.08.11.

Magyar kutyaárusokat buktatott le a brit Mirror című brit újság. Pár hetes kölyköket árulnak csomagtartókból, döbbenetes körülmények között. Többségük túl sem éli.

Egész életük megpecsételődik azoknak a kutyakölyköknek, akiket akár öt héttel a születésük után elszakítanak az anyjuktól, és eladnak Nagy-Britanniába.

Magyarországon egyre többen tenyésztenek kutyákat illegálisan. A pár hetes kölyköket ketrecbe zárva árulják a hazai piacokon a hőségben, a kereskedők felvásárolják, ládákba pakolják, és külföldre szállítják őket.

Itthon született francia bulldogokat – akár öthetes korukban – elszakítanak az anyjuktól, majd nyolcvanezer forintnyi fontért értékesítenek a piacokon – írja az egyik legnagyobb brit bulvárlap, a Mirror, amelynek munkatársai egészen Magyarországig utaztak a döbbenetes üzletág bemutatása miatt.

Akadt olyan eset is, hogy Pécsen már ötezer forintért is hozzá lehetett jutni a kutyusokhoz. Ezzel szemben Nagy-Britanniában akár másfél millió forintot is fizetnek a pár hetes kölykökért. Az egyik kereskedő fél év alatt több mint négyszáz kutyát vitt ki Nagy-Britanniába, ahol többmilliós haszonnal adott túl rajtuk.

Pataki Gábor, az Újpesti Állatvédelmi Járőrszolgálat elnöke durva sztorikat mesél: 

– Hallani olyan vidéki kis falvakról, ahol a helyiek hetven-nyolcvan százaléka szaporításból él, s alig várja a felvásárlót. Mások benzinkúti találkozóról pletykálnak, ahova csomagtartóban viszik az ebeket, és ha csak fillérekért is, de mindegyik kutya elkel. Hatalmas üzlet ez, egy-egy állaton rengeteg pénzt keresnek, így a „járulékos veszteség” sem veri földhöz azokat, akik se a minőségi vérvonallal, se az élő-érző lényekkel nem foglalkoznak – magyarázza az állatvédő, aki szerint az olykor em­bertelen körülmények között szál­lított állatok közül nem eggyel a hőség, a hanyag táplá­lás és a zsúfoltság végez.

– Nem véletlen, hogy nyolchetes korukig az anyjukkal kell lenniük a kutyusoknak, hogy a szoptatás és gondoskodás révén megfelelő védelem alakulhasson ki a szervezetükben. Ám azok, akik vállalkozást építenek a tenyésztésre, nem várnak ennyit, pár hetesen piacra dobják az állatot, azt hazudva, hogy szülés közben elpusztult a szuka. A chipelésnél egész egyszerűen idősebb születési dátumot diktálnak be, ilyen kis korban ugyanis pár hét eltérés nagyon nehezen mutatható ki – mondja fejcsóválva Pataki Gábor, aki szerint összehangolt rendőrségi és szakhatósági rajtaütésekkel lehetne véget vetni ennek a mocskos üzletnek.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek