Aktuális

Ürülékkel gyógyították meg a halálos fertőzést

Bors

2015. július 23. csütörtök 21:00

Egy kórházban igen súlyos betegség ütötte fel a fejét, több mint 20 embert megbetegítve. Egy professzor aztán egy bizarr gyógymóddal állt elő, ami csodák csodájára az összes korábbi kezelésnél hatékonyabbnak bizonyult.

A Clostridium difficile nevű betegség sokszor az antibiotikumok túlhasználatának az eredményeképpen alakul ki, erős hasmenéssel, hasfájással, bélgyulladással és kellemetlen székletszaggal kísérve. A kór évente 250 ezer embert fertőz meg csak az Egyesült Államokban, közel 14 ezren pedig bele is halnak. Nemrégiben az egyik angliai kórházban C. diff járvány tört ki, több mint 20 embert megbetegítve és mivel néhányaknál félő volt, hogy a komplikációk halálosak is lehetnek, egy bizarr, ám rendkívül eredményes megoldáshoz folyamodtak.

Az eredetileg egy holland tudóscsapat által kifejlesztett széklettranszplantáció során tulajdonképpen folyékony ürüléket visznek be a beteg testébe orrszondán keresztül, így helyreállítva a fertőzött belek flóráját. Bár az eljárás kétségtelenül gyomorforgatónak tűnik, C. diffes betegek esetében a hatékonysága közel 90%-os, sőt más, a bélflóra-ökoszisztémájával összefüggő betegségek esetében is mérhető az eredménye. A donorok elsősorban közeli hozzátartozók körül kerülhetnek ki, érthető okokból, de Birminghamben egy egész széklet transzplantációs központ működik.

– Az egész székletkoncentrátum úgy néz ki, mintha fekete kávé lenne. Egy alapos gyomormosás után a donor székletét sóoldattal összeturmixoljuk, és a kapott oldatot egyenesen a beteg vékonybelébe juttatjuk az orrán át bevezetett vékony csövön keresztül. Nem kell megkóstolniuk, nem hánytat, de nagyon egyszerű eljárás és rendkívül hatékony. A C. diff egy borzasztó betegség, amit ha nem fékeznek meg időben, 30%-os eséllyel halálos is lehet. Mivel igen gyorsan sikerült kapcsolatba lépnünk az érintett kórházzal, minden beteg életét sikerült megmentenünk. – idézi a Daily Star Petet Hawkey professzort, a Birmingham Egyetem szakértőjét.

A professzor azt is elárulta, hogy a legelső széklet transzplantáción átesett beteg előtte 100 napig volt kórházban, ám a beavatkozás után egy nappal már a kórtermében sétálgatott, három nappal később pedig a saját lábán ment haza. A procedúra eddig nagyjából 70 betegen segített, így most azt tervezik, hogy egész Nagy-Britanniában további központokat állítanak fel, ahol ezzel a módszerrel bármikor fel lehet lépni az ilyen jellegű fertőzésekkel szemben.

Egy korábbi beteg a BBC-nek elmondta, hogy az utolsó lehetőségként választotta a széklet transzplantációt, ami csodát tett vele:

– Már 24 óra után éreztem a pozitív hatásait, 48 órával később pedig mintha kicseréltek volna. Bár először nem tetszett az ötlet, hogy valaki más ürüléke kerül a testembe, mégis örökké hálás lehetek a donornak, mert megmentette az életemet. – mesélte Louise Storer.

További cikkek

Gyász

Gyászol Orbán Viktor: Isten veled, Lajos bácsi!

Házkutatás

Házkutatásokat tartottak és eljárást indítottak Cseh Katalinék ügyében

Ez is érdekelhet

hirtv.hu

Kábítószer-birtoklás miatt körözik az ismert magyar influenszert

ripost.hu

A hétéves Danika tragikus halála: senki nem sejthette, mitől szenved a kisfiú

life.hu

Csollány Szilveszter ötven napja küzd az életéért: Zacher Gábor elmondta, van-e esély a felépülésére

magyarnemzet.hu

Gyermekbántalmazással hozták összefüggésbe Hadházy Ákost

boon.hu

Luxusjárműveket vett Miskolc baloldali vezetése

origo.hu

Elhagyatott holdbázisra invitál az Epic ingyenjátéka

nemzetisport.hu

Super Bowl: megérkezett a halftime show hivatalos előzetese!

vg.hu

Elon Musk agyimplantátum-gyártó cége embereken kísérletezne

hirtv.hu

Inzultálta a HírTV stábját Márki-Zay kampánystábjának egy tagja

borsonline.hu

Brutális balesetben elhunyt nyíregyházi anya utolsó szavai: "Szia drágám, délután jövök érted"

origo.hu

Ezek voltak Hardy Krüger legjobb filmjei - képgaléria