Aktuális

Titokban hordják Aszódra a mérgező azbesztet

b. l. n.

2015. július 18. szombat 12:30

A mérgező azbeszthulladék több mint felét már elszállították Lőrinciből. Úgy tudjuk, az aszód-galgamácsai hulladéklerakóba kerül a huszonhatezer tonna rákkeltő anyag.

Ponyvával letakart teherautók hetek óta szorgosan hordják el Lőrinciből a mérgező azbeszthulladékot. A Zagyvaszántó határán fekvő egykori cementgyár bontásával huszonhatezer tonna törmelék maradt. De, hogy hol akarják végleg elrejteni a rákkeltő anyagot, a hivatalok titkolják. Nem is csoda. A hulladékot májusban a Pest megyei Inotára kezdték hordani, ahol a deponálót alig pár kilométer választja el az utolsó házaktól. A döntésből kihagyott helyiek készek voltak a teherautók elé is feküdni a szállítás leállításáért, némi meglepetésre, mégis ők győztek.

Több mint 15 ezer tonna azbesztet már biztosan elhordtak az egykori gyárból.

– A helyszínen körülbelül hét-nyolcezer tonna építési-bontási hulladék van még – tájékoztatta a Borsot a Heves Megyei Kormányhivatal, amely szerint szeptember 20-áig kellene elvégezni a teljes azbesztmentesítést. Azt ők sem árulták el, mi a végcél. Információink szerint azonban a Lőrincitől mindössze húsz kilométerre lévő aszód-galgamácsai veszélyeshulladék-lerakóban temetik el az anyagot. A 300 ezer négyzetméteres lerakótelepnek lenne is erre kapacitása. A Pest Megyei Kormányhivatalnál hiába érdeklődtünk, nem reagáltak. Az érintett települések vezetői értesüléseink szerint maguk is puhatolóznak, őket hivatalosan nem tájékoztatták a szállításról.

– Naponta átlagosan húsz-huszonöt teherautó viszi a törmeléket. Így összesen napi hatszáz-hétszáz tonnányi anyagot tudnak elvinni. A területen folyamatosan mérik a levegő azbeszt-koncentrációját – nyugtatott a Heves megyei hivatal. Szigorú óvintézkedéseket kell végezni, hogy az azbeszt nehogy a levegőbe kerüljön.

Az azbeszt egyetlen tüdőbe hullott szála elég, hogy húsz-harminc év múlva rosszindulatú daganatot okozzon. Még a felrakodást megelőzően folyamatosan locsolják az anyagot szállekötő anyag használata mellett, lezárják, zsákokba helyezik. A munkaterületet a szállítójárművek mosókapun, párakapun keresztül hagyják el – magyarázta a hivatal. A kormány összesen 1,3 milliárdot szánt a mentesítésre.

További cikkek

Trágár

Karácsony Gergely: Szarok rá, hogy mi van a hangfelvételeken – videó

Luxus

Tovább habzsol a Gyurcsány-fióka: Floridai magánszigeten építkezik a budapesti közműholding vezetője

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

MSZP: Brüsszeli jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy a kormány cserbenhagyta az oltottakat

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek nyugodt éve lesz, végre jön a megérdemelt pihenés

origo.hu

130 éve született Oliver Hardy, a Stan és Pan-filmek népszerű színésze - galéria

kisalfold.hu

Gyalogost gázolt a vonat Győr-Ménfőcsanaknál

origo.hu

Démoni külsejű lényt fotóztak egy fán

vg.hu

A negyedik oltás is kevés az omikron ellen

ripost.hu

Gyilkolt az erős szél: gyerekek közé zuhant egy leszakadó faág, meghalt a 14 éves Patrik Nyitrán

ripost.hu

Nagyon odatette: kemény posztot írt Djokovics kapcsán a magyar orvos

mandiner.hu

„Elképesztő sorok voltak” – írta Jámbor az aláírásgyűjtésről, aztán jött Hont, és megmutatta a valóságot

origo.hu

Ez történik most a Szuezi-csatornában ott, ahol az Ever Given tavaly keresztbe fordult