Egy jó kis babgulyás vagy rántott hús helyett sásliliomot, rózsát kért „menüben” Borók Edina, aki úgy döntött, a nyíregyházi Tuzson János Botanikus kertben ebédel.
Csak azokat a virágokat fogyasszunk, amelyek nem lettek kemikáliákkal kezelve. Készíthetünk belőlük dzsemeket, lekvárokat, szörpöt, illatosíthatjuk vele a cukrot. A Edina azt is megtudta, hogy a sásliliom friss salátalevélhez hasonló, ízű enyhe gesztenyés beütéssel bír.
Valamennyi faj virága bimbója ehető is. Kínában évszázadok óta fogyasztják. Enyhén édes, lágy zöldség ízét a salátához, cukkinihez és a dinnyékhez hasonlítják. Édes szirmait desszertekhez ajánlják. – Nagyon ízlett, tényleg finom, s nem is gondoltam volna, hogy ehető.
Ma megtudtam azt is, hogy a tulipán szirmai uborkához hasonlítanak, a rózsák íze parfümös, a körömvirág szirmai erősen „zöld’ ízűek.