Aktuális

Pengék is lesznek a magyar kerítésen

Délmagyarország / Kiss Gábor Gergő

2015. július 15. szerda 09:53

A pengék Szerbia felé néznek majd, hiszen az arról érkező migránsok mozgását akarják megakadályozni. Ezek a drótok meggátolják, hogy a kerítésre másszanak, de arra is alkalmasak, hogy a mászóknak sérülést okozzanak, bár nem ez az elsődleges cél.

Nagy László nyugalmazott ezredes, a szerb-magyar határon húzódó kerítés építésért felelős Bv. Holding Kft. ügyvezető igazgatója a Délmagyarnak mesélt a három méter magas határzár paramétereiről.

– Két és fél méterenként lesznek az oszlopok, a drótfonatot három szál feszítődróttal rögzítik hozzájuk. A próbakerítésben 25 méteren keresztül faoszlopokat használunk, 125 méteren át fémoszlopokat. Ezekre különféle technológiával rögzítik a drótfonatot. A fémoszlopok egyik része betonozással készül el, a másik cölöpverővel. Szakemberek döntik majd el, melyik a legmegfelelőbb technika. A kerítés anyaga elég vastag ahhoz, hogy ne lehessen elvágni. Tetején és alján pengés drótot feszítünk ki. A pengék Szerbia felé néznek majd, hiszen az arról érkező migránsok mozgását kell megakadályozni. Ezek a drótok megakadályozzák, hogy a kerítésre másszanak, ám arra is alkalmasak, hogy a mászóknak sérülést okozzanak. De nem a sérülés okozása a cél, hanem a migrációs mozgás megakadályozása – mondta Nagy László.

Nagy László szerint társaságuk fő feladata a hazai börtönökben raboskodó elítéltek foglalkoztatása. A Mórahalomra érkezett próbakerítés elemeinek egy részét már a fogvatartottak készítették el. A 3 méter magas határzár legtöbb elemét a dunaújvárosi acélszerkezeti kft.-hez közeli pálhalmai fegyintézetben készítik három műszakban. A Szegedi Fegyház és Börtön fogvatartottjai egyelőre nem dolgoznak a kerítés elemein, ám bármikor bevonhatnak új elítélteket a munkába, amelyhez Nagyfa is alkalmas helyszín lenne.  

A szakember azt is elmondta, hogy kedden délelőtt az épülő határzár közelében közel 50 határsértőt fogtak el. A határzárhoz kilátogatott egy kerítések telepítésével foglalkozó szegedi cég munkatársa is, hogy termékeiket Nagy László figyelmébe ajánlja. A nyugdíjas ezredes megköszönte a felajánlást, de nem kívánt élni a lehetőséggel.

További cikkek

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megállítottak egy autót a zalai rendőrök, őket is meglepte, mit találtak, amikor átnézték - fotók

888.hu

Hírességek lobbiznak gyerekek hormonkezeléséért

she.life.hu

Túl leszek rajtad! Még ha bele is gebedek!

bama.hu

Megfenyegették a kozármislenyi háziorvost az oltások beadása miatt

vg.hu

Zacher Gábor: megnyerheti a koronavírus elleni csatát Csollány Szilveszter

vg.hu

Kiderült a halál oka, koronavírusban hunyt el Meat Loaf

life.hu

"Szépek az ikrek!" - Tolvai Reni mellei felborzolták a kedélyeket, nem bírnak magukkal a rajongók

szon.hu

Szörnyethalt Nyíregyházánál: percekkel a tragédia előtt tette ki kétéves kisfiát (videó)

origo.hu

Nagyrécse ígérete: 20 négyzetméterből még bármi lehet